Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pewien problem z moim BMW.

A mianowicie po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki, nadal się świeci podświetlanie od otwierania szyberdachu i cały czas go można otwierać.

Co za tym idzie że na noc trzeba odpinać akumlator, w przeciwnym razie rano auto się nawet nie otworzy z pilota, o odpaleniu już nawet nie mówię.

Proszę o pomoc bo to już na dłuższą metę staję się kłopotliwe.

Po wyciągnięciu bezpiecznika od szyberdachu, reakcje jest normalna, czyli prąd nie dochodzi na szyberdach i nie da się go otwierać.

Czy jest jakiś może przekaźnik odpowiedzialny za szyberdach?

Z elektryką mam tyle wspólnego że do drobniejszych usterek dojdę, ale to mnie po prostu przerasta.

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Aha, zapomniałem dodać BMW E36 silnik M40 o ile to ma jakieś znaczenie

Opublikowano

a szybki elektryczne masz ? ,bo w bmw działa to tak że po wyjęciu kluczyka szybki i szyber mają dalej prąd ,aż do otworzenia i zamknięcia drzwi

Potem działają tylko przy otwartych drzwiach aby można było szyby i szyber zamknąć bez kluczyka ,jak padać zaczyna :)

więc ważne są tu też czujniki otwarcia drzwi ,lampka pracuje jak trzeba ? zapala się po otwarciu ,gaśnie po chwili od zamknięcia drzwi ?

Opublikowano

No, na to nie wpadłem :)

Zobaczę i dam znać jak z tym otwieraniem i zamykaniem drzwi.

Ale miałem też problem z wycieraczkami. Cały czas chodziły też po wyciągnięciu kluczyka.

Wyjąłem bezpiecznik jeden i nagle wycieraczki przestały działać po wyciągnięciu kluczyka, i podświetlanie przebiegu też gaśnie od razu po wyjęciu kluczyka.

a z kluczykiem normalnie chodzi.

Dam znać jak z tym szyberdachem.

A tak przy okazji co może być przyczyną że raz wskaźnik paliwa i temperatury pokazuje normalnie a niekiedy spada na 0 i ani drgnie... Dopiero po jakimś czasie się ruszy.

Opublikowano

Sprawdziłem z tymi drzwiami, ale prąd jest nadal w szyberdachu.

Po podpięciu auta pod komputer nic nie można sprawdzić... Cały czas wyskakuje błąd napięcia :(

Opublikowano

pod osłoną nad nogami kierowcy jest przekaźnik zasilający szyberdach ,niebieski ,sprawdź czy tam ktoś nic nie zrzeźbił

Co do komunikacji czym się łączyłeś ?