Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pojęcia nie mam jakie mam nagłośnienie w mojej E90. Jedynie co mogę na tę chwilę napisać to, że mam NAVI Business DVD/MP3 - o ile ma to znaczenie.

Problem jest z przednim lewym głośnikiem (od kierowcy) na desce rozdzielczej, zwłaszcza przy wysokich tonach, po prostu skwierczy/trzeszczy, reszta gra przyzwoicie - przynajmniej czysto.

Jak mogę zweryfikować jakie to nagłośnienie, a co za tym idzie jaki głośnik kupić, aby pasował no i zgrał się jakoś z pozostałymi?

Opublikowano
Pojęcia nie mam jakie mam nagłośnienie w mojej E90. Jedynie co mogę na tę chwilę napisać to, że mam NAVI Business DVD/MP3 - o ile ma to znaczenie.

Problem jest z przednim lewym głośnikiem (od kierowcy) na desce rozdzielczej, zwłaszcza przy wysokich tonach, po prostu skwierczy/trzeszczy, reszta gra przyzwoicie - przynajmniej czysto.

Jak mogę zweryfikować jakie to nagłośnienie, a co za tym idzie jaki głośnik kupić, aby pasował no i zgrał się jakoś z pozostałymi?

podaj nr vin to zobaczymy co masz

Opublikowano

Po rozkodowaniu VINu wychodzi ze masz opcję S676A - nagłośnienie HiFi. Powinieneś mieć 10 głośników - 2x średniotonowe i 2x tweetery w tylnej półce, dwa suby pod siedzeniami z przodu, 2x średniotonowe w przednich drzwiach i 2x tweetery w obramowaniu przednich drzwi (trójkątne maskownice w drzwiach na lewo i na prawo od deski rozdzielczej). Twój problem wg mnie dotyczy tweetera po stronie kierowcy. Zanim jednak wymienisz go (on nie powinien się w zasadzie uszkodzić sam z siebie, chyba że mechanicznie został zniszczony lub ktoś coś kombinował przy audio i się spalił), powinieneś zdjąć boczek i sprawdzić czy nie obluzowało się jakieś połączenie głośnika. Sprawdź też połączenie przewodów przy wzmacniaczu (w bagażniku, po lewej stronie, po zdjęciu osłony).

Żeby zdjąć boczek (co i tak będziesz musiał zrobić również gdy będziesz chciał wymienić ten głośnik) musisz zdjąć listwę ozdobną (podważ czymś twardym plastikowym ew śrubokrętem owiniętym szmatą żeby nie porysować) i odkręcić 3 (lub 4 - nie pamiętam) śruby które mocują boczek (znajdują się pod ozdobną listwą). Po ich odkręceniu zdejmujesz boczek (na wcisk - zacznij od dołu, również podważ czymś plastikowym twardym, np. łyżką do opon rowerowych - za pierwszym razem może być ciężko). Do głośnika dostajesz się ściągając ramki wokół drzwi (po zdjęciu boczku) - są na wcisk, ale uważaj żeby się nie skaleczyć bo krawędzie choć plastikowe to są dość ostre. Zakładając te ramki z powrotem za pierwszym razem możesz mieć trudność przez gumowo-zamszowe uszczelki wokół szyb - nie demontuj ramek jednocześnie z obydwu drzwi żebyś miał drugie na wzór jak te uszczelki powinny się prawidłowo układać.

Polecam zdjęcie również prawego boczku (od strony pasażera) i zamianę tweeterów (są takie same po lewej i prawej stronie) - wtedy zobaczysz czy to kwestia głośnika czy połączeń.

Gdybyś chciał kupić i wymienić ten głośniczek to potrzebujesz głośnika o nr części 65 13 6 964 012 - najlepiej jednak po wyjęciu głośniczka upewnij się że właśnie taki jest nr części na naklejce z tyłu. Generalnie głośniki HiFi (na pewno średniotonowe i suby, nie wiem jak z tweeterami) można odróżnić po tym że mają niebieską nalepkę.

Z ciekawości - masz rurę wydechową zagiętą w dół czy prostą? Bo z VINu wynika że masz DPFa, myślałem że auta z 2005 go nie miały.

Opublikowano
Z ciekawości - masz rurę wydechową zagiętą w dół czy prostą? Bo z VINu wynika że masz DPFa, myślałem że auta z 2005 go nie miały.

O ile dobrze pamiętam, to prostą - tak DPF'a mam.

Opublikowano
Powinieneś mieć 10 głośników - 2x średniotonowe i 2x tweetery w tylnej półce, dwa suby pod siedzeniami z przodu, 2x średniotonowe w przednich drzwiach i 2x tweetery w obramowaniu przednich drzwi (trójkątne maskownice w drzwiach na lewo i na prawo od deski rozdzielczej). Twój problem wg mnie dotyczy tweetera po stronie kierowcy.

Pod deską rozdzielczą nie ma głośników? Wygląda, że są i jak dla mnie z tych okolic skwierczy.

Opublikowano
Jedyne miejsce gdzie jeszcze występują głośniki w E90 (ale w innych - wyższych - opcjach nagłośnienia: logic7, individual) to środek deski rozdzielczej (pod szybą, na wysokości centralnych nawiewów), tylne drzwi i podsufitka. Z którego miejsca u Ciebie dokładnie dochodzą te trzaski?
Opublikowano
Po rozkodowaniu VINu wychodzi ze masz opcję S676A - nagłośnienie HiFi. Powinieneś mieć 10 głośników - 2x średniotonowe i 2x tweetery w tylnej półce, dwa suby pod siedzeniami z przodu, 2x średniotonowe w przednich drzwiach i 2x tweetery w obramowaniu przednich drzwi (trójkątne maskownice w drzwiach na lewo i na prawo od deski rozdzielczej). Twój problem wg mnie dotyczy tweetera po stronie kierowcy. Zanim jednak wymienisz go (on nie powinien się w zasadzie uszkodzić sam z siebie, chyba że mechanicznie został zniszczony lub ktoś coś kombinował przy audio i się spalił), powinieneś zdjąć boczek i sprawdzić czy nie obluzowało się jakieś połączenie głośnika. Sprawdź też połączenie przewodów przy wzmacniaczu (w bagażniku, po lewej stronie, po zdjęciu osłony).

Ok, zagalopowałem się troszkę z deską rozdzielczą. Przykładałem dzisiaj ucho do głośników i wygląda na to, że nie jest to ten w trójkątnej maskownicy, lecz w drzwiach kierowcy za okrągłą osłonką. Jaki jest nr tej części/głośnika?

Opublikowano

No widzisz :cool2:

Wszystkie części możesz sprawdzić sam na realoem.com.

Żeby mieć identyczy jak po stronie pasażera, potrzebujesz głośnika o nr części 65139143147 zgodnie z http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=VC31&mospid=48480&btnr=65_1530&hg=65&fg=20

Nówka sztuka z ASO powinna kosztować około 150 zł jeśli wierzyć cenom z realoem (sprawdź w ASO podając numer części, zapytaj w sklepie np. czescidobmw.pl jaka byłaby ich cena). Dodam że spokojnie podejdzie też głośnik z pomaranczowa nalepka z zestawu logic7 (wymiary wszystkich głośników w drzwiach E90 niezależnie od wersji nagłośnienia są identyczne), tylko nie wsadzaj głośników z bazowego audio (z białą nalepką).

Jak pisałem wcześniej, zanim kupisz głośnik upewnij się że połączenia są ok - zamień lewy z prawym i zobacz czy nic się nie zmieni. Może być też bardzo prozaiczna przyczyna że jest niedokręcony i rezonuje.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Jest może na forum jakiś chętny, który wykonałby mi sprawdzenie głośnika i ewentualną wymianę (chodzi o głośnik w drzwiach kierowcy)? Najlepiej FVat.

PS. Sam nie chcę się tego podejmować, bo mam obawy, że nie złożę tego idealnie i będzie widać, że coś nie leży właściwie etc..