Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, po jakim czasie średnio siadają tuleje po wymianie przy wózku? Bo wymieniałem ostatnio przy swojej bo tluklo jak nie wiem a moim zdaniem najwytrzymalsze to nie jest, i wydaje mi sie ze przy ostrzejszej jezdzie moze byc nie dlugo problem? We wszystkich e46 uklad jest taki sam?
Opublikowano

Wszystko zależy od stylu jazdy. Ciągłe "strzały" kończą niestety tuleje w dość krótkim czasie, tym bardziej że najczęściej wymienia nie wszystkie. Te starsze co zostają mają już luzy i mniejszy stopień tłumienia, przez co nowa tuleja dostaje bardziej "po głowie" i siada szybciej, niż w przypadku gdy wszystkie były by nowe. Dodatkowo w modelach przed liftowych istnieje błąd konstrukcyjny mocowania sanek do budy, co przy przeradza się w ich późniejsze wyrywanie (oczywiście trzeba im trochę pomóc). Jeżeli jesteśmy już w temacie tyłu, warto wspomnieć o dyferencjałach, które też niestety przy przebiegach dość 200-300 tyś mają już dość spore luzy :) Tylny napęd daje wiele frajdy, jednak ma też swoje minusy konstrukcyjno-wytrzymałościowe, przynajmniej w e46

pozdrawiam

Opublikowano
We wszystkich e46? To rozumiem że przy ostrzejszej jeździe mogą nie wytrzymać nawet 20tyś? Ciekawe jak jest w modelu e90, bo jak patrzyłem to większość tylno napędówek jest tak zrobiona, wydaje mi się że jedynie w e30 tam było lepsze mocowanie tego jak patrzyłem i ogólnie tych starszych modelach, ciekawe jak z tymi młodszymi modelami jest?