Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zastanawiam sie czy ktos z forumowiczow zdecydowal sie moze na kupno wersji ekonomicznej E84? Zaskoczyly mnie wyniki spalania i osiagi. Podobno samochod ma wbudowane dynama w kola, ktore odzyskuja czesc mocy z hamowania. Mysle, ze nie glupia jest to wersja. Silnik tylko 163 bph czyli troszke byc moze za slaby, ale osiagi, glownie spalanie mnie poprostu rozwala, zwlaszcza, ze duzo jezdze :D
http://fm.robsonic.org/robsonic/320d/moja.jpg
Opublikowano

spalanie można miedzy bajki włożyć jak zawsze...

odzysk Energi hamowania jest w X1 każdej...

i nie dynama....

"Odzysk energii hamowania.

Hamowanie oznaczało do tej pory stratę energii. Układ odzysku energii hamowania kończy z tym, ponieważ podczas hamowania odzyskuje energię i ładuje nią akumulator.

Gdy kierowca zdejmie nogę z gazu lub hamuje, następuje załączenie alternatora i energia kinetyczna przekształcana jest na elektryczną. Gdy akumulator jest dostatecznie naładowany, alternator odłączany jest znów od silnika. Odciąża to silnik i zmniejsza emisję spalin. Przy jednoczesnym zmniejszeniu zużycia paliwa silnik może przyspieszać z wyższą mocą."

bmw.pl

Opublikowano (edytowane)

Czyli nic w kolach nie ma co ''odzyskuje'' energie z hamowania?

Powiedzcie jeszcze jak to jest z ta moca silnikow i momentem obrotowym. Z danych katalogowych wynika, ze silniki 20d o mocach 163 bhp i 184 bhp maja takie same momenty obrotoe czyli 380 nm. O co biega i dlaczego? Jaki w takim razie ma wplyw ''koni'' na kulture jazdy? Przyznaje, ze dla mnie osobiscie juz od pewnego czasu liczy sie moment obrotowy jako glowna dana mocy silnika. Im wiekszy moment tym lepiej auto przyspiesza. Nawet testowalem ze znajomymi ze starszymi ponad 200 konnymi silnikami ale z mniejszym momentem obrotowym i nie mialy szans. Wiec po co te konie? A moze sa wieksze i mniejsze? :?:

Edytowane przez oxygene113
http://fm.robsonic.org/robsonic/320d/moja.jpg