Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam bmw e36 318TI Compact z 1998, silnik m44. Co jakiś czas pojawia mi się problem zbyt szybkiego odcięcia - przy około 5000 obrotów, normalnie kręci się spokojnie ponad 6000. Podłączyłem pod INPE i otrzymałem takie rezultaty:

- błąd 112 - czujnik pozycji wałka rozrządu

- co jakiś czas pojawia się też błąd Vehicle Speed Sensor Signal Error

- podczas jazdy INPA wskazuje prędkość pojazdu cały czas 0 km/h mimo że prędkościomierz na desce działa poprawnie (po odpięciu czujnika z VSS z dyfra prędkościomierz na desce przestaje działać)

- pozostałe parametry auta są w normie i przyjmują oczekiwane wartości

Dodam tylko że dyfer jest zmieniony i czujnik VSS też - na części używane ale sprawdzone.

Po wyczyszczeniu błędów w INPA i dalszej jeździe motor pracuje dobrze przez jakieś 30 min do godziny i błędy znowu się pojawiają i odcięcie przesuwa się na 5000. Sprawdzałem całą wiązkę, wszystkie masy i wszystko jest ok, nie można się do niczego przyczepić. Dyfer przed zamontowaniem dokładnie przeczyściłem, czujnik VSS także, oczyszczony ze wszystkich opiłków. Nie mam dokładnych opisów błędów z INPA bo zanim zdążyłem zrobić screen to padła mi bateria w lapsie :(

Czy macie jakiś pomysł jak usunąć usterkę, żeby odcięcie nie przesuwało się aż do 5000? Czemu INPA nie pokazuje poprawnej prędkości auta? Dodam tylko że w momencie pojawiania się błędu wałka i odcięcia przy 5000 to motor nawet na niższych obrotach pracuje nienaturalnie, jest zamulony i auto traci przyspieszenie.

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Uszkodzone zegary,kabel między zegarami a ecu albo samo ecu.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
  • 1 rok później...
Opublikowano
Mam ten sam problem w swoim m44.Wszystkie przejścia sprawdzone,trzy liczniki na każdym tak samo.Czy abs ma coś do tego?Może ktoś się spotkał z takim przypadkiem,proszę o pomoc bo nie mam już siły i brak mi pomysłów.