Skocz do zawartości

[320d] Silnik się grzeje, klima nie działa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Problem dotyczy auta mojego brata - 320d (automat).

Sprawy wyglądają następująco:

1. Jadąc autem, silnik zaczyna się grzać, wskazówka wędruje wysoko, klima nie chłodzi

2. Zatrzymując się i czekając krótko, czasem nawet pół minuty - temperatura spada do właściwego poziomu

3. W czasie jazdy potrafi się zamulić, stracić moc na jakiś czas, potem odzyskuje

4. Chłodnica póki co zalana jest wodą - auto ma problem z chłodzeniem, płyn gdzieś ucieka, prawdopodobnie chodzi o uszczelkę pod pompą wody. Póki nie jest to rozwiązane, zalewany jest wodą - dziennie potrafi zgubić litr.

5. Olej w porządku

Jakieś pomysły?

Opublikowano

Nie zalewaj chlodnicy wodą :duh: !

tak wiem oszczędzasz kilka zlotych, jestes kozak, nawet nie wiesz jakim kosztem.... :duh:

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
Spokojnie, woda destylowana, a dolewana jest do zwyklego plynu chlodniczego. Jednak to raczej nie w niej problem ;)
Opublikowano
włączasz klime a nie włącza się pewnie elektryczny wentylator co powoduje szybsze zagrzanie silnika. Zacznij może od naprawiania auta a nie lania wody. Po pierwsze wyciek, to akurat łatwe do sprawdzenia nawet samemu, potem diagnostyka.
szukam
Opublikowano

Po co te emocje?

Pompa jest nowa, wlozona 2mc temu, wlasnie z powodu wycieku.

Prawdopodobnie chodzi o uszczelke pod nia z tego co mi brat mowil - przez nia dalej ucieka.

Wentylator chlodnicy sie wlacza i chodzi caly czas.

To nie moje auto, pytam tylko posrednio, troche luzu...

Opublikowano
Tak tez mi po glowie chodzilo, ze pewnie juz ta uszczelka lapie powietrze. Najgorsze jest to, ze prawdopodobnie przy wymianie pompy mechanik wlozyl stara uszczelke........