Skocz do zawartości

Kolizja drogowa- szkoda calkowita

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio miałem kolizje - nie z mojej winy. Napisaliśmy oświadczenie ze sprawca ze przyznaje się ze to jej wina, minął tydzień od zgłoszenia i rzeczoznawca zdjęcia porobił na razie nic nie wiem oprócz tego ze szkoda całkowita, ubezpieczenie mam w HDI i sprawca również, z tego co pamiętam to wartość auta była 12,800 jak ubezpieczałem auto- czyli 3 miechy temu. Auto wygląda teraz tak: http://img600.imageshack.us/img600/8853/rfww.jpg http://img7.imageshack.us/img7/5901/1cx5.jpg

Jak myślicie ile dostane za szkodę całkowita, macie może jakieś rady ?

Edytowane przez MarasPower

Opublikowano
  • Autor
Nikt się nie wypowie an ten temat ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Na podstawie zdjęć z przed kolizji ma ktoś napisać ile dostaniesz kasy? Chyba czegoś nie rozumiem :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Przy szkodzie całkowitej ubezpieczyciel wystawi auto na aukcji dla handlarzy i wypłaci Ci różnicę pomiędzy wartością auta nieuszkodzonego a tą wylicytowaną przez kogoś. Twoja decyzja będzie czy bierzesz kasę i samochód zostawiasz, czy bierzesz kasę i sprzedajesz to auto temu, który wylicytował najwięcej żeby łącznie dostać wartość rynkową.
Opublikowano
  • Autor
no wycenili ja na 11tys przed szkoda wartosc auta po szkodzie 6,800, wiec roznice czyli 4,200 i tyle mi chca dac to jakies kpiny ;/
Opublikowano
No tak to jest kolego....ale przecież dostałeś wykaz co jest uszkodzone i do wymiany prawda ??
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
  • Autor
jeszcze nie dostalem, ale zostalem poniformowany ze koszt naprawy wynosi 14 tys, wartosc auta 11tys wiec szkoda calkowita bo naprawa przekracza wartosc samochodu ;/
Opublikowano
To akurat logiczne a sprawdzałeś sobie sam ile wyniesie Ciebie koszt naprawy ????
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Niestety tak to jest przy tanich samochodach. Problem leży w zaniżonych wartościach rynkowych.
Opublikowano
Wiadomo niestety jak jest tym bardziej,iz auto nie należy do nowych :wink: :wink: :wink: ale może wypłacona kwota wystarczy na naprawę dlatego pytam czy kolega sprawdzał co i jak ma uszkodzone i jaki ew. koszt naprawy
Opublikowano
  • Autor
ale bez przesady jezeli bym mialo mniejsze uszkodzenia to by wyplalili te8-9tys a jak szkoda calkowita to 4,200 niech nie przesadzaja w warsztacie by zrobili ja za 9,300
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ale taka jest zasada rozliczania na całym świecie. Tylko, że powinni Ci zapewnić zabranie uszkodzonego auta tak abyś łącznie dostał wartość rynkową i mógł sobie kupić taki sam samochód nieuszkodzony. Problem leży w tym, że wartości rynkowe są oparte na polskich realiach, w których większość samochodów ma pocofane liczniki, jest naprawiona niedbale po dużych wypadkach itd itd. Powoduje to, że wartości w katalogach są 20% niższe niż powinny być i jak masz zadbane auto, to za tę kasę takiego samego nie zdobędziesz bo Twój samochód stawia się na równi z tymi wszystkimi szrotami (zakładając że masz lepsze auto niż typowe w Polsce a nie takiego samego przekrętasa).
Opublikowano
  • Autor
No masz racje , tyl;ko jak z nimi walczyc zeby wiecej dostac ?
Opublikowano
Tylko i wyłacznie wycena rzeczoznawcy zewnętrznego i przesłanie do nich.Jesli się nie zgodzą na zmianę warunków to pozostaje tylko sąd.Niestety wszystko pociąga za sobą koszty i wg mnie akurat w twojej sytuacji gra nie warta tego :cry: :cry:
Opublikowano

Rowniez mialem szkode calkowita.

Pierwsza wycena samochodu jest ZAWSZE zanizona.

Zanim wpakujesz sie w koszty typu nizalezny rzeczoznawca, napisz odwolanie bezposrednio do ubezpieczyciela.

Opisz w co dokladnie zainwestowales w samochodzie (car audio, zawieszenie, alarmy niestandardowe, itp).

Co ostatnio bylo wymieniane, itp.

Im wiecej i nie do udowodnienia, tym lepiej dla ciebie.

Dolacz ksera faktur, jesli masz.

Ja w ten sposob ugralem prawie 30% wiecej wartosci samochodu przed kolizja.

Zawsze warto sporobowac.

Poza tym, jesli zalezy ci na tym samochodzie, np z sentymentu, to idz w naprawe bezgotowkowa.

Dajesz samochod do naprawy, np do ASO, i o ile koszty nie przekrocza 11k zl, to masz PELNE prawo w ten sposob naprawic samochod.

Powodzenia!

Mam angielsko-jezyczny system = brak polskich znakow diakrytycznych - przepraszam :(
Opublikowano
Kolega ma trochę starsze auto.....i u niego ta sytuacja nie przejdzie :( :( :(
Opublikowano

Moj Golf 4 z 98r. tez nie byl "mlodziakiem", a 30% wyszarpalem.

Z ubezpieczycialmi trzeba walczyc o kazda kwote.

Z mojego doswiadczenia wynika, ze za samo odwolanie sie od wyceny + postraszenie przekazaniem sprawy do sadu skutkuje lepsza wycena.

Mam angielsko-jezyczny system = brak polskich znakow diakrytycznych - przepraszam :(
Opublikowano
Zgadza sie ale to nie reguła niestety :wink: :wink: :wink: :wink: