Skocz do zawartości

530D gaśnie po dodaniu gazu.. obie pompki nowe..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam od dluzszego czasu problem ze swoim 530 D otóż samochod gasną po gwaltownym dodaniu gazu albo przy dluzszej jezdzie ponad 200km/h zdazalo sie nawet ze przy 60km/h pod górke zgasną, najczesciej jak mialem 1/4 baku. Czesto byly prcherzyki dlatego jak wyczytalem na forum tankowalem zeby zawsze byla polowa baku, ale i tak ostro nie moglem jezdzić. Wkoncu calkiem padla podprogowa i zakupilem dwie nowe, do baku SIEMENSA i podprogową PIERBURGA, obie nówki. NIby wszystko gralo ale po okolo 100km ku zdziwieniu zgasl mi jak jechalem jakos 200, myslalem ze sie nie odpowietrzyl do konca czy cos bo bylo to zaraz po wymianie, ale potem znowu to samo, dodam gazu a szczegolnie pod gorke to lubi zgasnac, najgorszy jest ten strach przy wyprzxedzaniu :evil: Ostatnio zgasl mi jak sprawdzalem czy dobrze pozakladany pływak itp, mialem jeszcze 113 km na baku zrobic a samochod zgasl, nie wiem czy to przez to ze źle zalozony czy jak ale nie moglem odpalic i pecherzyki.. Zalałem do pełna i tak jeżdze teraz. Moim zdaniem podprogowa chodzi glosniej niz powinna.. Oczywiscie pojechalem na komputer, ale nie moge znalezc w google o co chodzi (jestem w niemczech), znalazlo mi 3 błedy a 1 wydaje sie byc od tego:

DTC Beschreibung

3505 - Glühkerzenmodulsteuerkreis

0408 - Kühlgebläse

1260 - Regelsystem Speisepumpe (to chyba to)

Prosze o rozczytanie tych bledow i napisanie jakie zadanie ma pompa w baku.. ona przepompowuje paliwo z jednej czesci baku do drugie czy tez daje paliwo do podprogowej? Po wymianie widzialem tez ze po wdepnieciu samochod nie szedl pełną mocą, raz jechal jak trzeba a nie raz tak z oporem przyspieszal myslalem ze to EGR (tak jakby sie dusil) bo kiedys byl taki błąd ale skasowany sie nie pojawil, wiec to pewnie cos z cisnieniem?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
czy ktos w ogóle czyta to forum? nie spodziewalem sie az tylu odpowiedzi, znacie jakies forum gdzie dostane odpowiedź? w sobote planuje trase 1300 km a watpie ze dojade bez problemu :evil:
Opublikowano

podłącz INPE z normalnym cywilizowanym językiem, a nie gebelsowskim bełkotem. Poniżej opisu bledu bedziesz miał zarejestrowane pewne wartosci, które sa niezbedne w ocenie problemu

Masz jakies inne objawy? Dobrze i szybko odpala czy tez kuleje? Wycieki są?

Do sprawdzenia livedata podczas jazdy, najpeirw czy cisnienie wstepne paliwa jest wlasciwe (minimum 3.5bar), oraz cisnienie RAIL

Jak na moje to któryś wtrysk przepuszcza gdy dostanie ogrom ciśnienia, ew. regulator cisnienia przy pompie CR sie zacina, albo sama pompa CR w ostatecznosci (rzadko)

Aha, jezdzac notorycznie 200, robisz silnikowi szkodę - nie jest to silnik i przelozenia przystosowane do takich predkosci z jazdą w sposob ciągły. Wg mnie 160 to max

Opublikowano

1260 to błąd regulatora ciśnienia na pompie CR i to on będzie szwankować z gaśnięciem - nie trzyma na listwie ciśnienia łatwe do sprawdzenia podczas jazdy z INPA.

Reszta jak to napisał ar_w to bełkot i tu nie pomogę.

Opublikowano

3505 to błąd swiec zarówych lub sterowania (przekaznika)

0408 blad wentylatora - prawdopodobnie od klimy

czyli bledy nie mające nic wspolnego z gaśnięciem

Opublikowano

Po pierwsze, nic mi nie mowi "INPE" jestem zwykłym użytkownikiem :P

po drugie... wycieków nie ma, odpala normalnie, bez problemu, chociaż zdażało sie, ze nie chcial odpalić i musialem poczekac na zaplonie az pompa przestanie buczeć (nawet po zmianie mialem 1 taki przypadek).

Dodam, że jakies 3 mc temu samochod mi bardzo szarpal i okazalo sie ze bolec od 6 wtrysku był wypalony (nie dawał prądu) i poprawil mi mechanik (troche prowizorka) ale gasną mi juz przed tą sytuacja wiec watpie, ze ma to cokolwiek wspólnego. Pierwsze co wgl zrobilem to wymienilem filtr paliwa, wiec to tez mozna wykluczyć.

Pompy sam zmieniaelm, wiec czy moze byc cos źle zalozone.. wątpie, podprogowa to dziecko wymieni.. ale nie wiem dlaczego buczy, moze dlatego ze ta w baku nie daje paliwa? (i tu ponawiam pytanie, jakie zadanie ma pompa w baku, poza przepompywaniem paliwa z pierwszej czesci baku do drugiej, czy ona daje paliwo do podprogowej?)

Notorycznie nie jezdze 200, czasami jak chce sie pocieszyc z marki lub zdarza sie mi zagapic, srednio jade w trase 160-180 bo to w miare bezpieczna prędkosc.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc, jutro zamierzam jechac do mechanika niech coś robi, w ostatecznosci myslalem o oddaniu auta do tutejszego serwisu :)

Opublikowano

kolego, jadę jutro do stalowej woli (moje rodzinne miasto, pozdrawiam! :) )

Mogę zabrać interfejs, to podepniemy do auta, zrobimy odczyty podczas jazdy i może coś wyjdzie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jakie zadanie ma pompa w baku, poza przepompywaniem paliwa z pierwszej czesci baku do drugiej, czy ona daje paliwo do podprogowej?

To troszkę nie tak, bo ta pompka sama nie przelewa paliwa pomiędzy komorami, tylko podaje paliwo z prawej komory baku na pompę progową, a umieszczona pomiędzy tymi dwoma pompkami pompa strumieniowa przepompowuje paliwo z lewej do prawej komory, przy czym działa tylko gdy istnieje przepływ paliwa z pompy elektrycznej w baku.

Dlatego jak pada pompa elektryczna (zanika strumień paliwa) to pompa strumieniowa też nie działa, i paliwo zalega w jednej komorze baku, a auto gaśnie poniżej 15l.

Pooglądaj i poczytaj: viewtopic.php?f=72&t=193392

Opublikowano

dzieki za ten temat, szkoda ze go wczesniej nie znalazlem :?

fajnie by bylo, ale siedze nad bodenskim jakies 1300 km od stalowej i tu jest wlasnie ten problem bo chce juz urlop xD

jade wlasnie do mechanika, zobacze co wymysli, Pozdro

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witam z góry zaznacze ze jestem tu nowy i przepraszam co zlego to nie ja.dałem skrzynie automatyczna do regeneracji i po odebraniu auta moc auta na samym poczatku jest slaba,po wcisnieciu pedalu gazu na skrzyzowaniu do konca jest zamułka po 2=3 sekundach idzie jak rakieta,prosze o pomoc.pozdrawiam