Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam problem dotyczy głośnej pracy zaworu sterującego turbo po wyłączeniu silnika buczy on jakiej pare sekund dość głośno czy to normalne?? dodam że bmka dostaje kopa dopiero od 2,5tys obrotów , wymieniłem wszystkie werze podcisnienia wyczysciłem elektro zawory całe egr i kolektor , nie wiem czy on przypadkiem nie jest uszkodzony dodam że po odpaleniu auta dzwignia od turbo przesuwa sie po chwili o jakieś 2cm , po dodaniu gazu przesówa sie dopiero w granicach 2,8tys obrotów czy to normalne objawy??
Opublikowano

Buczenie na pewno normalne nie jest.

Reakcja dopiero przy 2800 obr. również.

A jak było przed Twoim majstrowaniem?

Może pomieszałeś przewody podciśnieniowe?

Czy teraz auto jest zamulone poniżej 2500 obr.?

Opublikowano
wczesniej było to samo przewody raczej są okej aha i egr też nie działa czy to wina tych czujnikow?jak je sprawdzic bez podłanczania do kompa?
Opublikowano
czy da się jakoś ominąć na chwile elektro zawór?? od turbo?? i zobaczyć rezultaty?? jesli by było okej zamawiam ten nowy lepiej się nie pchać w urzywki
Opublikowano
Da się, wepnij bezposrednio węzyk omijając elektrozawór, ale wiedz, ze turbo bedzie mocno przeładowywać (względnie 2.4bar albo i lepiej), wiec dodaj ze dwa razy gazu na próbe i koniec testu.
Opublikowano
to może lepiej tego nie robić??? dodam że po odpaleniu grucha schodzi około 2cm w dół a pózniej dopiero przy około 2,5tys obrotów zaczyna się ruszać
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Gruszka zacznie się znaczniej poruszać, gdy silnik jest obciążany przy różnych prędkościach obrotowych silnika.

Bez obciążenia na biegu jałowym tego nie sprawdzisz.

Opublikowano
Ja stawiam na 99% że masz padnięty ten elektrozawór. Ja kupiłem oryginał Pierburga za 145 z wysyłką. Nawet wrzucałem link kiedyś w jakimś innym temacie bo ktoś tam nie wierzył że tak tanio. A zaworek identyczny jak zdemontowany i śmiga jak należy.