Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

drodzy Panowie.

będąc 2 miesiące temu na komputerze, ten wyświetlił, że jest jakiś problem ze świecą żarową w webasto.

rzeczywiście, z tego co pamiętam to webasto działa mi dziwnie (oczywiście teraz się nie załącza bo jest za ciepło).

przede wszystkim zawsze miałam wrażenie, że ono potrafi się samo włączyć, nawet jak się nie uruchamia samochodu, bądź po zgaszeniu gorącego silnika czasami mogłam usłyszeć ciągle działające webasto- nawet kilka minut później- a chyba tak nie powinno być

tu moje pytanie: co może oznaczać "błąd świecy webasto" ? czy to kwestia wymiany jakiejś świecy?

mieszkam pod warszawą. czy znacie jakieś miejsca, gdzie mogłabym z tym podjechać w warszawie lub okolicach?

oczywiście na razie webasto nie jest mi potrzebne, ale po woli muszę zacząć o tym myśleć

pozdrawiam!

Opublikowano

Ta świeca jest wymienna, tam nie ma żadnej filozofi, trzeba by było wyciągnąć webasto i sprawdzic poprawność działania świecy a przy okazji wiatraka, pompki cieczy chłodzącej oraz pompkę w zbiorniku. Ostatnio diagnozowalem usterke u kolegi ale niestety wszystko sprawne poza płytką sterownika, która okazała sie zalana wodą i popaliło sie dużo elementów na niej.

Jest to coś takiego: http://allegro.pl/sztyft-webasto-swieca-kolek-vw-audi-bmw-fiat-rover-i3394644828.html

takie małe proste coś a tyle kasy, masakra. Ktoś kto ma troche pojęcia o elektronice, nie powinien mieć problemu w zdiagnozowaniu usterki i naprawie tego.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli słyszysz włączające się webasto bez powodu, w dodatku po zgaszeniu rozgrzanego już silnika, to raczej masz uwalony sterownik, a to częsta przypadłość.

Sprawdź świece, jeśli jest sprawna, a błąd wywala dalej, to na 100% celował bym w uwalony sterownik.