Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od zawsze borykam się w BMW (we wcześniejszym E39 i obecnym) z problemem lekkiego drżenia kierownicy przy hamowaniu. Teraz nawet kierownica lekko drży przy 85 km/h (koła proste, wyważane chyba z 5 razy w różnych miejscach, opony w porządku). Oczywiście w pierwszej kolejności podejrzane są tarcze hamulcowe, ale wiem dokładnie jak je montowac, jak przygotowac piasty pod montaz i jak obchodzić się z hamulcami.

Drugą możliwością mogą być zużyte tuleje na wahaczach górnych skośnych z przodu. Byłem na najróżniejszych szarpakach i zawsze wychodzi, że luzu brak.

Najlepiej byłoby wyjąć wahacz z auta i obejrzeć dokładnie czy tuleja nie ma śladów spękania, rozwulkanizowania, zamontować w imadle i poruszać wahaczem sprawdzając sztywność. Ale czy macie jakiś pomysł jak sprawdzić czy tuleja jest w porządku bez demontowania wahacza? Nie uśmiecha mi się wymieniać elementu w ciemno.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
Jedź tam gdzie maja szarpaki do samochodów ciężarowych, czyli Okręgowa Stacja KP. Na takich szarpakach diagnosta jest w stanie tak porozciągać zawieszenie, że więcej może wypatrzeć.
Opublikowano (edytowane)

Drgania przy hamowaniu moga byc spowodowane zwichrowanymi tarczami hamulcowymi :( :cool2: Ale tylko wtedy gdy tarcze sa nagrzane - zmieniaja swoj ksztalt.

Wiec jak jedziesz na szarpka to sa pewnie juz zimne i proste.

Stary problem, bo teraz takie elementy nie sa sezonowane czyt. 3 lata w magazynie :shock: . Mialem tak w poprzednim autcie i tez sie zainteresowalem. Mechanik mi o tym powiedzal i dodal ,ze po kilkunastu tys powinno ustapic - mial racje :cool2: .

U mnie to samo po zmianie tarcz i klockow. Przejechalem jak na razie 8 tys i objaw powoli ustaje :norty:

Edytowane przez turbojajko

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kiedy wymnialem sobie laczniki ,to chwycilem reka wachacz i lekko go udalo mi sie poruszac nie wiemc zy tak ma byc czy juz sa luzy?!

U Ciebie rowniez moze byc z oponami ,ja tak mialem w innym aucie sprawdzilem wszytsko i jak zmienilem opony przestalo ,a co najlepsze ze tylko przy hamowaniu to bylo :duh: