Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem, że temat był wałkowany wiele razy, ale mam kilka pytań.

Otóż w moim aucie zostały zamontowane biksenony, wcześniej oczywiście były zwykłe lampy.

Dobrze świecą, są ringi, ale wychodzi błąd świateł i nie ma długich. Z tego co wiem nie został wymieniony moduł świateł.

Po telefonie do mechanika dowiedziałem się, żeby wszystko działało jak należy, powinienem dokupić moduł świateł pod ksenon, nawet znalazłem dwa odpowiednie na allegro FRM2, sprawdziłem po numerach części i pasują do E81. Zakupiłem również, tylne reflektory LED'owe.

Pytania:

1. Co jeszcze potrzebuję, żeby wszystko działało jak należy?

2. Czy moduł FRM2 będzie odpowiedni, czy należy kupić nowy w ASO - FRM3?

3. Czy będzie potrzebne jakieś dodatkowe okablowanie?

4. Jaka jest cena zaślepek spryskiwaczy do ksenonów, bo na allegro nie mogę znaleźć?

5. Jedna z żarówek zaczęła słabiej świecić i na dziurach zaczyna mrugać. Domniemam, że się przepaliła? W takim wypadku należałoby kupić nową, mógłby ktoś mi dać linka jak ma taka wyglądać?

Pozdrawiam

• Członkowie klubu
Opublikowano

ad. 1 - jeśli ma być kompletne doposażenie w xenon czyli tak jak z fabryki, konieczny będzie montaż czujników poziomu, ułożenie brakującej instalacji elektrycznej, montaż odpowiedniego modułu FRM

ad. 2 - to czy będzie to FRM2 czy FRM3 nie ma większego znaczenia. Ważne aby była to wersja pod xenon. Koniecznie XE jeśli zwykły nieskrętny lub AHL jeśli xenon skrętny

ad. 3 - tak będzie konieczne (brakuje połączeń między reflektorami przednimi oraz tylnymi LED oraz czujnikami poziomu a modułem FRM)

ad. 4 - fabrycznie nowe gruntowane, ok. 85 zł brutto

ad. 5 - która dokładnie żarówka ?

Oczywiście trzeba wymienić włącznik świateł, na ten bez korektora ręcznego wysokości wiązki świtała.

Doposażenie wymaga także korekty klucza wyposażenia auta oraz przynajmniej poprawnego kodowania.

Pozdrawiam :cool2:

Opublikowano

Witam,

dzięki za szybką odpowiedź,

zastanawiam się czy ten moduł konkretnie będzie pasował, światła biksenon nieskrętne, patrzyłem po numerze seryjnym, pasuje właśnie do E81 123d, więc wydaje się si, czekam na potwierdzenie specjalisty.

http://allegro.pl/modul-swiatel-xe-xenon-9197162-bmw-1-e81-e82-e88-i3364257207.html

Orientujesz się może ile by kosztowało mniej więcej programowanie i okablowanie ?

dzięki i pozdrawiam

• Członkowie klubu
Opublikowano

Moduł będzie pasował.

Po ceny zapraszam na priv.

Pozdrawiam