Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jest to mój pierwszy temat (oraz pierwsze w życiu BMW :D ) na tym forum więc prosze o wyrozumiałość.Do rzeczy.

Kuzyn podarował mi gałke zmiany biegów podświetlaną no i nie wiem jak i gdzie ją podłączyć.

Zdemontowałem starą założyłem nową :

http://www.iv.pl/images/16824886927059308667.jpg

http://www.iv.pl/images/30798997117249015136.jpg

Wyczytałem gdzieś że można podlączyć pod podświetlenie zapalniczki. Tylko który to kabel i jak to zrobić. A i jak bez podlączania sprawdzić czy ona świeci?

Opublikowano

ogólnie podświetlane gałki troszke nie są ładne no ale twój cyrk twoje gałki :)

masz 2 sposoby, albo po zapłonie czyli zawsze się pali jak tylko przekrecisz kluczyk, albo podpinasz się pod oświetlenie np. guzików szyb i wtedy świeci wtedy kiedy włączysz pozycyjne lub mijania. Miernik do ręki i szukaj prądu dla sposobu który wybierzesz.

A skoro pytasz jak to zrobić to lepiej oddaj to elektrykowi do zrobienia.

szukam
Opublikowano

no nic najwyżej wywalisz bezpiecznik bo cięzko to widze jak takie pytania zadajesz :D

Wersja hard czyli jednym kabelkiem dotykasz ścianki w zapalniczce, drugim kable dotykasz blaszki na samym spodzie. Duże ryzyko spięcia i możesz bezpiecznik wywalić jeśli chcesz tylko sprawdzić.

Wersja średnia to weź z czegoś odetnij gotową wtyczke zapalniczki z kawałkiem kabla, wsadz do gniazda i połącz kable z gałką.

Wersja prosta, zdejmij gałke i idz do akumulatora, jeden przewód do plusa drugi do minusa. Strzelam że u ciebie czerwony to plus, zółty to masa. Jeśli jest to na diodach to jak podepniesz odwrotnie to po prostu nie zaswieci (diody swiecą tylko w jedną stronę). jeśli na żarówce to obojetnie jak podepniesz.

Inna wersja to po prostu podłącz prostownik i złap kable od gałki, plus do plusa, minus do minusa i juz.

wersja najprostsza i najbezpieczniejsza, kup baterie 9v i sprawdź na baterii :)

z tego co kojarze to gniazdo zapalniczki jest na stałe pod prądem.

szukam