Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Zastanawiam się nad kupnem e39 jak w temacie, rok 2002. Wczoraj oglądałem i zaniepokoił mnie wyciek w jednym miejscu - poniżej przykładowe zdjęcie z silnikiem. Na tym zdjęciu wycieku nie widać, ale to jest dokładnie pod strzałką - jest tam jakby taka czarna "półeczka" przez którą przechodzi m.in. przewód z płynem chłodzącym. I na tej półce było mokro. Moje pytanie jest następujące: czy to jakiś często występujący wyciek łatwy do naprawy, czy raczej warto się niepokoić czymś poważniejszym? Być może była to woda, no ale tam moim zdaniem nie powinna się zbierać, bo skąd?

http://i39.tinypic.com/15wbbqp.jpg

Pozdrawiam!

Opublikowano

Ja tez mam tam rozlane, ale wiem, ze poleciało przy nalewaniu płynu ;)

Moze tu było podobnie?

Tam wężyk co idzie, to nic innego jak wezyk upustowy nadcisnienia, jest wyprowadzony zaraz znad korka zbiornika wyrównawczego.

Zobacz moze jest zbyt duzy poziom na zimnym silniku i wywalilo troche płynu

Opublikowano
Hehe ciekawa sugestia :cool2: Będzie trzeba powycierać i się trochę przejechać - sprawdzimy. Być może to tylko to ;)
Opublikowano

Pogadaj z wlascicielem po prostu na ten temat.

Zobacz tez czy nie ma masełka pod korkiem wlewu oleju, czy też mazi w płynie chłodniczym (olej)

Nie kupuj auta w komisie, bo gooowno się o tym aucie dowiesz, czyli o tym, jak wlasciciel dbał, eksploatował, itp,

Po samym charakterze człowieka i jego sposobie rozmowy mozna wiele wyczytać. Miej dystans do ksiazek serwisowych - nie trudno takowe wypełnić.

Powodzenia

Opublikowano
Tylko, ze to auto stoi w komisie... Bardzo mi sie spodobał, naprawdę wyglada na zadbany no i moim zdaniem dobrze jedzie :) Sprawdze to, o czym mowisz. Ale jeszcze sie grubo zastanowie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak chcesz brać auto z komisu, to powiedz handlarzowi że chcesz jechać go sprawdzić na stację, i patrz jaka będzie jego reakcja, i czy nie będzie miał nic przeciwko.

Jak się zgodzi, to jedź, warto odżałować te 150pln na sprawdzenie, niż kupić trupa u włożyć 5 tyś.

Jak znajdziesz jakieś aso czy coś, to nawet zarzuć mechanikowi 50pln kieszonkowego żeby uważniej oglądał auto.

Opublikowano

Oj grubo sie zastanów, bo szkoda tej sporej gotówki potem.

Jak dla mnie, auta wystawione do komisu sa z tego powodu, ze z autem był problem.

Zobacz jakie to pojscie na łatwizne - wlasciciel godzi sie na cenę sporo niższą niż rynkowa (bo przeciez marże musi wziac komisiarz), jest zwolniony od męczących rozmów z potencjalnym nabywcą, a komisiarz na kazde pytanie dotyczące auta odpowie "nie wiem, panie, ja tym autem nie jezdziłem" - i bedzie miał racje, a ty dalej o aucie nic nie wiesz poza tym, ze widzisz jak pieknie wlasciciel wypucował auto, a komisiarz poprawił jeszcze bardziej ;)

Poza tym, takie auta sa doprowadzane do ładu najmniejszym kosztem, aby w czasie jazd próbnych jakos jeszcze jezdziło. Potem zaczynasz jezdzic i juz po 1000-2000km mogą zaczac sie kwiatki, nagle coś stuka, cos puka, coś rzęzi, tam gdzies olej cieknie.

Mowie to z wlasnego doswiadczenia i obserwacji (wprawdzie nie z moim BMW), ale nacielismy sie w rodzinie nie raz... i już ostatni raz.

Sa tez komisy, ktore sciagaja auta z zagranicy i cieszą się dobrą renomą. Taką osobą jest np. nasz uzytkownik "mmw" i do niego warto zagadac, moze ci jakąś perełkę sprowadzi, tylko nie nastawiaj się na polskie ceny, od razu mówię ;)

To tyle, powodzenia.

Opublikowano

Dziękuje za sugestie Panowie. Wiem, ze to straszne pójście na łatwiznę oddać auto do komisu. Innej opcji nie widzę jak sprawdzic je dokładnie przed zakupem, ale pewnym jest, ze wszystkiego i tak nie jestesmy w stanie dojrzeć. Jakby co to mowa o tym aucie:

http://loco.gratka.pl/ogl/15407384.html#97658e91723d75d5,1

Nie komentujcie opisu aukcji bo wiadome, ze strasznie przekolorowany :) Jeśli chodzi o samo auto to lampy przednie waszym zdaniem nie były zmieniane na starsze?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

M-pak ma zawsze czarne listwy, tu są w kolorze, więc coś nie tak.

Lampy są przedliftowe, więc też coś nie halo.

Opublikowano
M-pak ma zawsze czarne listwy, tu są w kolorze, więc coś nie tak.

Lampy są przedliftowe, więc też coś nie halo.

No wlasnie, i o tym mówie.. takich ulepek jest masa.

Poza tym, wystrzegaj sie automatycznej skrzyni.

Jesli sie nastawisz na ASB, bądź pewien, ze predzej czy pozniej padnie, a to koszt blisko 4-6kpln

Opublikowano

A na ostatnim zdjęciu nie wydaje Wam się, że zderzak coś krzywo dochodzi od góry?

Ps. Rzeczywiście automaty takie awaryjne w tych modelach? :/

Opublikowano

ten egzemplarz sobie odpuść, bo to niezły ulepek, poza tym, ja bym sie pokusił na nieco bogatszą wersję, coby navi miało, skórę, multifunkcję.

5er bez tych gadzetów, to grzech :) ale wiadomo, ze stan techniczny ponad wszystko

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.