Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam taki problem, że jak zgaszę rozgrzane auto na gazie i chcąc je odpalić ponownie (nie wystudzone do końca np po 30 minutach) auto nie zaskakuje tak jakby nie dostawało paliwa - trzeba długo kręcić aż załapie, natomiast gasząc je na benzynie objaw ten nie występuje tak samo jak silnik wystygnie bądź dłużej postoi bo np po nocy odpala od słowa. instalacja gazowa to brc na sekwencji.
e36 318i kombi 1999r
Opublikowano
a strzela czy chodzi normalnie? na gazie? mozliwe ze to wtryski od gazu siadaja i nie zamykaja dobrze, zgasisz a on itak jeszcze gaz dostanie. kumpel mial tak samo i wymiana wtryskow od gazu pomogla wiec raczej to bym obstawial
Kiedy znajdziemy się na zakręcie ... Redukcja but i odcięcie ^^
Opublikowano
nie, nie strzela, chodzi normalnie, jedyne co było dziwne to, to że falowały obroty ale to się dzieje i na gazie i na benzynie no i czasem miałem tak że silnik po odpaleniu chodził tak jakby na 3 cylindrach i dopiero jak się "rozbiegał" to chodził równo i normalnie.
e36 318i kombi 1999r
Opublikowano
sprawdz szczelnosc dolotu, przy nich pekala rura na zgieciu miedzy filtrem a kolektorem a jak nie to przeplywowka moze byc walnieta albo po prostu zabrudzona ale jak nieraz nie chodzi na wszystkie gary to moga tez byc swiece albo kable albo jedno i drugie ewentualnie cewka
Opublikowano
dolot sprawdzałem i czyściłem przepływkę, krokowca, potencjometr, właśnie też zastanawiam się na cewką, kablami i świecami ale nie wiem jak to sprawdzić, najgorsze to, to że te objawy falujących obrotów nie występują zawsze, ale jak już występują to przeważnie jak przyhamowuję to obroty spadają tak do 500-400
e36 318i kombi 1999r
Opublikowano
swiece wykrec i zobacz czy porcelana nie jest przypalona i jak wygladaja elektrody czy nie jest za duza przerwa powinna byc okolo 0,9mm, kable odpal samochod w nocy i jak ktorys ma przebicie to bedzie wygladac jak by prad chodzil po kablu, cos jak iskry a najlepiej jeszcze przed odpaleniem zmoczyc delikatnie kable to jeszcze lepiej bedzie widac, a jak nie kable i swiece to lapiesz kabel kombinerkami wkladasz w niego swiece i druga osoba kreci rozrusznikiem a Ty patrzysz czy jest dobra iskra z jednej i drugiej elektrody i tak kazda po kolei jak wyglada dobrze to cewke sprawdz omomierzem. a co do obrotow przy hamowaniu pompa od wspomagania moze za bardzo obciazac, a przy skrecaniu dzieje sie cos? jak nie to moze byc cos nie tak z serwem i obciaza za bardzo pompe a ta z kolei silnik
Opublikowano
przy skręcaniu jest wszystko ok więc raczej nie jest to pompa wspomagania, z serwem jakby było coś nie tak to chyba za każdym razem by te obroty spadały, tutaj natomiast dzieje się to tylko czasami, jak na razie auto jest u blacharza, jak wróci muszę z nim gdzieś chyba podjechać na sprawdzenie cewki i tych świec
e36 318i kombi 1999r
Opublikowano
najlepiej pod kompa podlaczyc bo jak cos to itak powinien wykryc ze jest nie taki zaplon na ktoryms cylindrze jak powinien byc i przy okazji bedzie wiadomo jakie jeszcze bledy ma jezeli to co sie dzieje z elektryka jest zwiazane
Opublikowano
moze i tak ale o sondzie tez myslalem wlasnie, to wychodzi na to ze albo ta sonda albo cos mechanicznego, cewke powinno wykryc w tym roczniku. chyba ze swieca albo kabel ale to tez powinien wtedy byc blad nieprawidlowego spalania na ktoryms garze, chociaz to zalezy czy ma juz tak rozbudowana elektryke bo nie wiem jak to jest przy m43, przy m52 takie bledy w tym roczniku pokaze