Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mój problem jest bardzo nietypowy: samochód mi bierze olej, wymieniłem odme, ale niestety nic nie pomogło, kopci, ale dzieje się to tylko I wyłącznie wtedy, gdy postoji dłuższą chwilke na wolnych obrotach wtedy zaczyna kopcić, w żadnym innym wypadku nie kopci podczas jazdy zero dymka, przy ostym gazowaniu tak samo nic. Tam mi to wygląda, że jak stoi na wolnych pare minut ten olej gdzies się zbiera I zostaje spalany. Może ktoś ma jakiś pomysł co może powodować taka sytuacje? Moga to byc uszczelniacze na zaworach? Dodam jeszcze, że nie ma żadnych złych objawów wyczuwalnych na aucie, ma moc I wszystko jest ok.
Opublikowano
A czy na puszczających uszczelniaczach nie powinno cały czas troche dymić albo przy puszczaniu gazu I zmianie biegów?
Opublikowano

Nie powinno. Najbardziej widocznie po odpaleniu auta po paru dniach przestoju.

Wtedy olej sobie scieka i sie kumuluje. W normalnej jezdzie jest to spalane na bierzaco.

Opublikowano

Tylko właśnie w normalnej I bardzo dynamicznej jeździe :D mi nie puszcza dyma tylko jak postoje dłuższą chwile (tak około 4 minut) na wolnych obrotach np. w korku albo na przejeżdzie kolejowym to wtedy jest wielka chmara dymu (naprawde wileka) przez jakieś 500 metrów I wraca no normy czyli nie dymi.

Edit: Chyba źle zrozumiałem, na bieżąco, czyli nie będzie widac dyma ?

Opublikowano

Tak. Nie bedzie. To co masz to albo padajaca turbina, ktorej nie masz, albo uszczelniacze poszly w diably.

Nie wiem czy wiesz do czego one sluza? Nie pozwalaja sie olejowi przez gniazdo zaworu dostac do komory spalania. Wiec jesli wyciek nie jest kosmiczny to caly czas jadac ta niewielka ilosc oleju spalisz prawie nie dymiac. Natomiast jak postoisz to cieknie szybciej niz spala (szczegolnie jak silnik wylaczony) i potem masz zaslone za autem. Operacja wymiany oczywiscie do prostych nie nalezy, niestety.

Opublikowano
W takim wypadku biorę się za wymianę, nie sam bo sprzętu potrzebnego nie mam. Tylko nie daje mi spokoju to, że po postoju (jutro jeszcze sie upewnie na 100% bo dzisiaj auta specjalnie nie odpalałem, żeby dłużej postał) I zobacze, ale z moich obserwacji, co właśnie dziwne dla uszczelniaczy mi się wydaje, po odpaleniu samochodu nie ma dyma tylko jak dłużej postoi, ale właczony na wolnych obrotach. Cóż, trzeba zrobić uszczelniacze I sie zobaczy - oby pomogło.
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam

Kolego martini1305 jak tam Twoje autko po naprawie uszczelniaczy, przestało brać olej czy coś jeszcze robiłeś?