Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Posiadam od niedawna BMW E36 z silnikiem 1.8i m40. W aucie zamontowana jest zwykła instalacja gazowa i mam problem, ponieważ spalanie wynosi około 16 - 18 litrów na 100km. Czy to nie za dużo? Moim zdaniem te 13l powinno spalić przy delikatnej jeździe. Dobrze myślę? Dodam, że nie cisnę Buni, kręcę ją do 2500 obr/min na każdym biegu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Proste.

Jak braknie Ci paliwa jedziesz na stację benzynową.

Jak jest coś nie tak z autem jedziesz do mechanika.

W tym przypadku do gazownika :duh:

Proste?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Proste.

Jak braknie Ci paliwa jedziesz na stację benzynową.

Jak jest coś nie tak z autem jedziesz do mechanika.

W tym przypadku do gazownika :duh:

Proste?

Nie ma co wróżyć z fusów i wymyślać dlaczego dużo pali...

Opublikowano

Okej, jak znajdę czas w tym tygodniu to pojadę.

Dodam, że instalacja LPG, to II generacja firmy (chyba, z 2003r.) stag2-w - na sterowniku jest tak napisane.

Opublikowano
jak nie jest na sekwencji to może tak spalać, bo jest to zapewne zrobione na tzw. "kruciaka" u mnie w 318 is z automatyczna skrzynią przy trybie "economy" czyli obroty ok 2,5-3 tys/min spala przy naprawdę emeryckiej jeździe 12L/100km. Podjedź tylko do dobrego gazownika a nie jakiegoś co robi auta z gazem raz na 6 miesięcy bo ci jeszcze bardziej sprawę pogorszy, ja tak miałem z Oplem Zafirą z 2000r. , kieszeń bolała....
Opublikowano
Hmm, ja dokładnie tak samo jeżdżę do 2.5 tys. obrotów, no może czasem dojdę do 2800 - 3000, ale spalanie utrzymuje się ok 17 litrów. Staram się jeździć ekonomicznie (hamuje silnikiem, pilnuje obrotów itp.itd.). Pojadę w przyszłym tygodniu do gazownika. Dodam, że auto nie ma katalizatora i niezbyt równo chodzi.
Opublikowano
jak nie jest na sekwencji to może tak spalać, bo jest to zapewne zrobione na tzw. "kruciaka" u mnie w 318 is z automatyczna skrzynią przy trybie "economy" czyli obroty ok 2,5-3 tys/min spala przy naprawdę emeryckiej jeździe 12L/100km. Podjedź tylko do dobrego gazownika a nie jakiegoś co robi auta z gazem raz na 6 miesięcy bo ci jeszcze bardziej sprawę pogorszy, ja tak miałem z Oplem Zafirą z 2000r. , kieszeń bolała....

nie mozliwe zeby to bylo jej normalne spalanie dlatego ze nie sekwencja, to jak by jej pocisnal to by musiala ze 40l/100km spalic, zle wyregulowana pewnie, mam ten sam silnik tylko ze w benzynie i najwieksze spalanie wyszlo mi 22l/100km ale caly czas gaz w podlodze i bardzo krotkie odcinki, nawet nie 2km ciagle odpalana gaszona to wiadomo ze duzo wezmie

Kiedy znajdziemy się na zakręcie ... Redukcja but i odcięcie ^^