Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Jest srodek lata ale mozna juz zaczac myslec o zimowkach, troche to nie typowe, ale jak ma sie okazje kupic nowe kola za 500zl szt z salonu BMW to sie czlowiek zaczyna zastanawiac. Generalnie kolo jest dedykowane do modelu e60/CLI a ja ostatio zakupilem e91 320d (163KM, 2010)

Felga stalowa 7J na 16” i ET: 20

Opona: 205/60 R16 92H Pirelli 210 Snow Sport (nie run flat)

Niestety nie moglem uzyskac informacji o otworze centrujacym, ale podejrzewam ze jest 74.1.

Do e91 otwor jest 72.6, ale to nie problem bo mozna zastosowac pierscienie centrujace.

No wlasnie sie troche gubie bo gdzie niegdzie pisza ze e91 ma srednice 72.6 a czasem widze 72.5 - oco chodzi ?

Natomiast ET jest inne. W e91 ET jest 31, czy 34 ? Tego tez za mocno nie jestem pewnien bo tez sa rozbierznosci na necie.

Najwazniejsze pytanie jest takie czy ze wzgledu na ET to bedzie normalnie wygladac na aucie ?

Oraz czy nie bedzie to powodowalo mocnego wystawania kola poza auto? Ktos juz cos takiego praktykowal?

A czy wiecie moze czy na takie felgi stalowe potem mozna Runflaty nakladac ?

No i sie mozno zastanawiam bo wydac 2tys za komplet nowych kol od BMW a 3tys kupujac nawet samemy nowe felgi + opony to jest roznica.

Pozdr

Tomek

Opublikowano
sorki ze nie na temat ale dobrze rozumiem ze chcesz kupic za 2 tysie nowe opony + felgi STALOWE? troche to dla mnie nie do przyjecia w nowych autach ale ok twoj wybor
Opublikowano

A co tu jest nie do przyjęcia? Felgi stalowe czy cena 2tys?

Kupiłem BMW że względu na niezawodność i to jest dla mnie wyznacznikiem. Jeśli BMW na promocji sprzedają komplet nowych kół za 2tys to tez Nie rozumiem co tu jest nie do przyjecia . Te kola beda tak samo niezawodne jak te kupione za 12tys. Ale oczywiście nikomu nie bronię jak lubi wydawać kupywac droższych rzeczy.

moje pytanie pozostaje w dalszym ciagu czysto techniczne.

pozdr

Opublikowano
no moim zdaniem to stanowczo za dużo za koła stalowe no ale to twoj hajs.
Opublikowano

Felga stalowa 7J na 16” i ET: 20

Opona: 205/60 R16 92H Pirelli 210 Snow Sport (nie run flat)

Niestety nie moglem uzyskac informacji o otworze centrujacym, ale podejrzewam ze jest 74.1.

Do e91 otwor jest 72.6, ale to nie problem bo mozna zastosowac pierscienie centrujace.

No wlasnie sie troche gubie bo gdzie niegdzie pisza ze e91 ma srednice 72.6 a czasem widze 72.5 - oco chodzi ?

Natomiast ET jest inne. W e91 ET jest 31, czy 34 ? Tego tez za mocno nie jestem pewnien bo tez sa rozbierznosci na necie.

Najwazniejsze pytanie jest takie czy ze wzgledu na ET to bedzie normalnie wygladac na aucie ?

Oraz czy nie bedzie to powodowalo mocnego wystawania kola poza auto? Ktos juz cos takiego praktykowal?

Wiec tak. E60 i E90 maja ta sama srednice otworu centrujacego i jest to 72.56mm, na tym jednak koncza sie podobienstwa.

Opony do E90 powinny miec rozmiar 205/55R16, 205/60R16 beda zbyt wysokie, bedzie to mialo wplyw na przeklamanie licznikia, plywanie auta na zakretach, moze miec negatywny wplyw na prace ABS i DSC.

Jezeli chodzi o same felgi, ET nie bedzie problemem, pod jednym warunkiem, jezeli nie planujesz zakladac na te kola lancuchow. Tak, na felgi stalowe mozesz zalozyc runflaty.

Moja rada jest taka, zamiast rzezbic z felgami z E60, kup sobie poprostu te http://www.oponeo.pl/felga-stalowa/alcar-kfz-8345 , raz, beda tansze, dwa beda pasowac bez problemu. Jakosc bedzie podobna do felg oryginalnych.

Opublikowano

Witam

no moim zdaniem to stanowczo za dużo za koła stalowe no ale to twoj hajs.

No to juz jest bardziej technicznie :), wychodzi 500zl za wywazone nowe kolo gotowe do zalozenia, kupujac osobno nowa felga + nowa dobrej klasy opone wychodzi ponad 600zl + wywazanie itp. Wiec nie widze gdzie to jest za duzo, chyba ze porownujemy z uzywakami. Wsrod nowych nie widzialem tanszej alternatywy. Jesli cos maszna mysli to sie podziel.

@Vermilion, dzieki wielkie za objasnienia. W sumie masz racje nigdy nie wiadomo kiedy bedzie trzeba w gorach lancuchy zalozyc.

Dobra odposzczam ten temat z tymi kolami od e60.

Pozdro i jeszcze raz dzieki.

Tomek

Opublikowano
ja bym wolal kupic uzywane nawet alu niz stalowki w tej cenie, liczy sie przeciez tez wyglad auta :)