Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. "stroke" znaczy suw. 2.5l nie może zassać tyle samo powietrza na suw co 3.0l, ponieważ pojemność każdego cylindra w 2.5l jest o ok. 20% mniejsza. A masa/suw przy 2.0l będzie podobna jak przy 3.0l, ponieważ 2l/4cyl = 3l/6cyl = 0.5l/cyl, natomiast 2.5l/6cyl = ok. 0,417l/cyl, więc prawie 20% mniej.

2. Właśnie takie działanie EGR opisałem (przy przyspieszaniu zamknięty i wtedy masa większa o ok. 200mg, przy równiej prędkości otwarty i wtedy masa odczytana zgodna z określoną), z jedną tylko różnicą, że u mnie sterownik zamyka go całkowicie przy ok. 150kmph, czyli przy ok. 2800rpm. Ale tak ma być, takie informacje są w DIS-ie w dziale opisującym recyrkulację spalin.

1. To by miało spory sens, co piszesz. Zawsze mnie zastanawiało, dlaczego mam soll 890mg oraz actual max 920-940mg. Niby mam 3.0d, już chcialem robić dziurkę w przepływomierzu, a moze sie okazać, że wlasciciel przede mną zrobił swapa z 3.0d na 2.5d (np. uszkodził motor).

Pytanie takie: JAK rozpoznać wersję silnika 2.5d vs. 3.0d? Czy znajdę gołym okiem różnicę miedzy tymi silnikami??

2. Nie wydaje mi sie, ze przy max obciazeniu sterownik dopusciłby zadławianie się wlasnymi spalinami, podczas gdy wlasnie wtedy potrzebuje najwiecej tlenu, bez znaczenia czy jeszcze nie przekroczył 2800rpm. Tego do konca nie wiem, wiec nie chce sie mądrzyć - po prostu moje obserwacje wynikają z badania pracy EGR mierząc podcisnienie jakie tam panuje na sterowaniu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

EGR przy obciążeniu silnika jest zamknięty, uciekło by nim ciśnienie doładowania, jeśli nie wykorzystujemy za dużo mocy i "utrzymujemy prędkość" w granicach dolnych obrotów to może się tam coś lekko uchylić, ale później zawsze się zamknie.

Kiedyś w JTD jak mi się zawiesił EGR w pozycji otwartej, to nie mogłem się do domu dotoczyć, takie było auto słabe, jechałem wtedy bez żadnego doładowania, lekka górka i do dwójki trzeba było schodzić. :roll:

Co do różnic między 2.5d a 3.0d, wizualnie nie do wyłapania, ale coś mi się obiło że 2,5d ma mniejszą turbine, więc może po tym da radę poznać?

Opublikowano
od strony skrzyni na bloku jest naklejka, ale chyba nie da sie jej dostrzec, jak silnik był zmieniany ze sterownikiem, to można np disem automatycznie wykryć silnik i sterownik
Opublikowano

2. Nie wydaje mi sie, ze przy max obciazeniu sterownik dopusciłby zadławianie się wlasnymi spalinami, podczas gdy wlasnie wtedy potrzebuje najwiecej tlenu, bez znaczenia czy jeszcze nie przekroczył 2800rpm. Tego do konca nie wiem, wiec nie chce sie mądrzyć - po prostu moje obserwacje wynikają z badania pracy EGR mierząc podcisnienie jakie tam panuje na sterowaniu.

No właśnie, tak też pisałem, EGR otwiera się dopiero jak przestajemy przyspieszać. Jeździłem z zapiętym DIS-em i Vacuumetrem na podciśnieniu sterującym EGR i jak przyspieszałem to podciśnienie było 'zero", jak ustabilizowałem prędkość to było ok. -0,4bar, jak było z górki to dochodziło do -0,8bar. Jak prędkość była pow. 150kmph, to nie ma znaczenia obciążenie, EGR wtedy był cały czas zamknięty.