Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

W sobotę wyjeżdżam do Francji swoim autkiem. 1200km w jedną strone, z przerwą na nocleg po ~900 km.

Mam dwa pytania z tym związane.

1. Jakie assistance polecacie? Ubezpieczony jestem w AXA Direct i oczywiście myślę o tamtejszym assistance na europę, ale może macie inne ciekawe doświadczenia z tym związane. W necie jest dużo i nic.

2. Czy szczególnie polecacie coś sprawdzeniu przed takim wyjazdem? Oczywiście nie mówię o podstawowych rzeczach jak płyny, czy ciśnienie w oponach. Logi wyglądają ok.

Dzięki!

Pozdrawiam,

Kuba

Opublikowano
Polecam assistance gothaer. Jest możliwość wykupienia assistance nawet na 2 tyg. Tylko jest jakiś limit km. (chyba 400 km), lecz można wykupić podwójne...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

adac chyba 90 ojro rok i masz spokój.

w Polsce też działa.

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano

cześć,

jeśli jedziesz na Południe Francji polecam sprawdzić układ hamulcowy, klocki, tarcze, płyny itd. Hamulce bardzo dostają po tyłku na górskich serpentynach, których tam jest bardzo dużo....

Swoją drogą, na wielu trasach w tamtym rejonie, na właśnie krętych górskich drogach są znaki informujące o zleceniu hamowania silnikiem, co by za szybko hamulce nie siadły:D

Opublikowano
Racja. Zresztą widać to nawet u nas w PL jak co niektórym się dymi spod felg albo czuć specyficzny zapach spalonych hamulców. A co dopiero Francja czy np Włochy. Warto wymienić płyn hamulcowy bo w górach jeśli nie był długo wymieniany może nam zawrzeć i pedał hamulca może wpaść w podłogę :)
Opublikowano

Hehe :) Jadę na północ - Lille.

Nie jest przypadkiem tak, że jadąc w europie, obowiązuje mnie prawo Polskie jeśli chodzi o wyposażenie auta? Zdaje się konwencja wiedeńska o tym stanowi.

Ten alkomat, to ew. jakiś specjalny kupić, czy obojętnie (chodzi mi o ew. uprawnienia do używania go właśnie w ruchu drogowym)? Jeśli alkomat, to i komplet żarówek zapasowy.

Mam jeszcze pytanie odnośnie mojego wyciętego katalizatora. W razie kontroli drogowej i pomiaru spalin, korzystniej jest z odpiętym, czy podłączonym EGR? Zauważyłem, że z odpiętym EGR mniej kopci i mniej cuchnie z tyłu, ale nie mam pojęcia, czy ma to jakikolwiek związek z tym, co pokaże pomiar spalin.

Opublikowano
Polecam assistance gothaer. Jest możliwość wykupienia assistance nawet na 2 tyg. Tylko jest jakiś limit km. (chyba 400 km), lecz można wykupić podwójne...

Assistance krótkoterminowe na Europę na chwile obecną ma tylko Gothaer i Generali, minimalny okres na jaki można je wykupić to 30 dni ( info z dzisiaj, bo dzisiaj kupowałem).

Gothaer ma lepsze warunki i nie ma dopłat za wiek auta powyżej 10 lat, tak jak ma to miejsce w Generali.

Koszt miesięcznej polisy to 126 zł lub 228 zł w zależności od wybranego wariantu usług w razie uszkodzenia samochodu.

Inne stawki obowiązyją kiedy ma sie u nich OC lub AC.

Warto się też dowiedzieć u swojego ubezpieczyciela ile wynosi roczna składka za assistance bo może się okazać że różnica jest nie wielka, a pakiet mamy na cały rok

Opublikowano
JA wykupując assistance gothaer na cały rok jak dobrze pamiętam płaciłem około 450 zł tylko kupiłem podwójny pakiet gdyż jeden po przeliczeniu starcza na około 400km. Dla mnie to było niewystarczające. Nieopłacalne jest dokupywać do pakietu "samochód zastępczy", gdyż nim jest tylko możliwe poruszanie się w państwie w którym nasze auto uległo awarii.
Opublikowano

ja wykupiłem w pzm, pakiet standardowy na polskę-130zł i na 10 dni za granicę-25zł, więc w sumie 155zł i w razie wyjazdu w ciągu najbliższego roku, tylko kwestia dokupienia pakietu zagranicznego2,5 na dzień, minimum 10 dni

pozdr