Skocz do zawartości

E91 320d M47N2 skaczące obroty jałowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jak w tytule, silnik rozgrzany i na biegu jałowym tak skacze wskazówka, czy to powiedzmy może być normalne ? Bo jeszcze nie sprawdzałem o ile faktycznie obroty sie zmieniają ale nie widać by przekraczało 50obr. jutro sprawdze.

http://w205.wrzuta.pl/film/9H3duC4kdNv/20130707_130426

Opublikowano
Nie, to nie jest normalne. Powinna stać jak wryta. Czujesz prócz tego szarpnięcia czy też nierówną pracę?
Opublikowano
  • Autor
oprócz tego niema żadnyc innych objawów jak narazie
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Mialem tak w e46 ale w chlodne dni winny byl podgrzewacz plynu,podepnij auto pod kompa.
Opublikowano
Tez,tak miałem-wskazówka trochę falowala,ale jak wchodziłem w ukryte menu to obroty były 829-832 ,także zostawiłem to i w zasadzie to nie był problem bo autem przejechałem tak ponad 100 000km,a innych objawów nie było-żadnych błedów :shock:
icon4.png
Opublikowano

Też skakała mi wskazówka, później dołączyły lekkie poszarpywania a skończyło się na regeneracji wtryskiwaczy i znowu stoi jak wryta. Jednak nie ma co panikować, bo od pierwszych objawów do poszarpywania minęło 100.000 km.

Powodów może być rzecz jasna więcej a nie akurat ten co u mnie. Na tym etapie obserwuj po prostu rozwój sytuacji i zbytnio sobie nie zwracaj tym głowy. Jedynie podłączenie pod komputer aby mieć czyste sumienie.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za informację i wsparcie :)

pozdrawiam,

spróbuje inne paliwko też ;)

Opublikowano
Można powiedzieć że mam to samo tylko u mnie doszło lekkie szarpniecia przy obrotach ok.1500-1800. Jest temat na forum o tych objawach ( chyba z 7 stron rozmów). Aktualnie u mnie problem praktycznie ustał po wlaniu preparatu do przeczyszczenia wtrysków i laniu tylko droższego paliwa . Problem znikł tak do 90% ponieważ jeszcze czasem mu się zdarzy szarpnąć.
Opublikowano
Czyli potwierdza się ,ze falujące obroty to efekt zabrudzonych-zużytych wtryskiwaczy, więc warto je w pierwszej kolejności spróbować przeczyścić -ja czasem dolewam do paliwa specyfików mających na celu przeczyszczenie wtrysków :cool2:
icon4.png
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Male pytanko ;)

Wg starej szkoly mojego ojca, wtryski mozna przeczyscic rownierz dajac auto porzadnie w d**e

Co wy na to ?

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Niema takiej opcji to napewno niepomoze.
Opublikowano

Do pewnego stopnia zabrudzenia, to przyniesie efekt. W pewnym momencie pomoże już tylko wymiana końcówek.

Chociaż trzeba pamiętać, że są to wtryskiwacze mechaniczne (dla M47) w środku posiadają elementy ruchome które również podlegają zużyciu a nie tylko zabrudzeniu. Na to nawet woda święcona nie pomoże ;)

Pozdrawiam

Opublikowano
Ja w swojej Buni mam podobnie tylko jak jadę wskazówka od prędkościomierza również faluje poza tym nie widzę innych objawów.
Opublikowano
dodam również że jak dam troszkę w ciry dla Buńki to falowanie ustaje na jakiś czas ...