Skocz do zawartości

525d 177km e61 przybywa oleju i szarpanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Od jakiegoś czasu przybywa mi oleju w silniku i zapewne je to olej napedowy na dodatek tego gdy jade z popuszczonym gazem szarpie autem jakby dostawal co chwile dodatkowe 40 km a także czasami dzieje się tak ze wciskam gaz a on jkby bez turbo a po 2-3 sekundach wystrzela do przodu jak z katapulty. Proszę o pomoc bym mogl doprowadzi auto do porządku - zasluguje na to :D

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Za przybywanie oleju odpowiedzialny prawdopodobnie jest DPF. Co do szarpania podłączyłeś na początek pod komp. sprawdziłeś ewentualne błędy ?
Opublikowano
  • Autor
tak ile razy był podlaczony to było cos nie tak z dpf em no i z przeplywka ale to może dlatego ze była rozlaczana bo wymieniałem kolektor z alu na zeliwo wiec może dlatego. Co w takim razie powinienem zrobić? trochę czytałem już ze można go usunąć ale nie wiem czy to dobry pomysl. z góry dziekuje za pomoc. :cool2:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
tak ile razy był podlaczony to było cos nie tak z dpf em no i z przeplywka ale to może dlatego ze była rozlaczana bo wymieniałem kolektor z alu na zeliwo wiec może dlatego. Co w takim razie powinienem zrobić? trochę czytałem już ze można go usunąć ale nie wiem czy to dobry pomysl. z góry dziekuje za pomoc. :cool2:

Z mojego bogatego i nie tylko mojego doświadczenia z DPF-em mogę napisać :sposobów jest kilka ale , skutecznym bez nawrotów ,sposobem na pozbycie się problemów z DPF-em jest wycinka . Należy sobie zdać sprawę z dobrodziejstwa jakim jest DPF , gdyby inżynierowie dopracowali go by nie przysparzał problemów użytkownikom .

Edytowane przez Andrzej62

Opublikowano
  • Autor
jedno w takim razie rozwiązane , pozostaje temat szarpania auta jak mogę sobie z tym poradzić ? :mad2: