Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dzisiaj postanowiłem zajrzeć pod maskę i odkręcić obudowę silnika. Trochę zaniepokoił mnie fakt że na wężyk, który pokazuje palcem na poniższym zdjęciu był tłusty z oleju na odcinku 5cm oraz widoczne były zacieki na tej srebrnej rurze do której jest przymocowany na zaczepie. Proszę o pomoc, do czego służy ten wężyk i skąd wziął się na nim ten olej ??

http://img17.imageshack.us/img17/2316/j384.jpg

Opublikowano
ok wielkie dzięki, ale są jakieś pomysły skąd się na tym przewodzie wziął olej ? w sumie to ten czujnik też był trochę tłusty jak wcześniej patrzyłem.
Opublikowano

W przewodzie sie nie wzial tylku rurze, w ktora jest wkrecony.

To rura od intercoolera do EGR. Czyli dolot z turbiny. Turbina jak wiadomo smarowana jest olejem. Im jest starsza tym wiecej go w obieg puszcza.

Ale generalnie kazda troche daje. Jak na dolocie sa jakies nieszczelnosci, to tak bedzie.

Opublikowano

A skad on mialby olej brac?

Do niego olej moze sie dostac tylko od strony turbiny.

Zdejmij rure z EGRa i zobacz czy olej leci kaluza czy jest go troszke. Jak troszke to odpusc dalsze dochodzenie.

Jak sie leje to oddaj turbo na gwarancji.