Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kupiłem alufelgi z oponami od E39 i tu mam pytanie do tych co mają instrukcję od E39 - jakie powinno być według instrukcji ciśnienie w oponach 225/55/16 95W, do sedana 523 lub 528?

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

Opublikowano

A co ma piernik do wiatraka :?: :mrgreen: :wink:

Jeżeli zakładasz te opony do E34, to powinny mieć ciśnienie odpowiednie dla E34, a nie E39 :!:

Jeżeli w E34 nie przewidziano takiego rozmiaru opon, to dobierasz ciśnienie takie samo, jak mają opony o najbardziej zbliżonym rozmiarze.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
I tu nie masz racji, ponieważ do E34 nie przewidzieli indeksu prędkości W, tylko skończyli na V, a przeglądając instrukcję, to w te same opony ( mając na uwadze rozmiar i nośność ) pompujemy różne ciśnienie w zależności od indeksu prędkości :wink:

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

Opublikowano

Super, masz dużo wytrzymalsze opony niż seryjne :cool2:

Ale w E34 525i będą mniej obciążone niż w E39 i nie wykorzystają pełni swoich możliwości szybkościowych.

Po za tym ciśnienie powietrza w oponach E39 dobierano na pewno nie tylko pod kątem wyższego indeksu prędkości opon, czy wagi większej o (+-) 100 kg. W E39 dochodzą już elektroniczne helpenmany korygujące tor jazdy, których E34 nie miała.

Ergo: ciśnienie w oponach 225/55 R 16 W, dobrane jak w E39, niekoniecznie musi być dobre w E34.

Ale OK, zobaczymy co podadzą właściciele E39.

W twoim przypadku potrzebny jest złoty kompromis :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
"Ale w twojej beci :wink: " Ale moja becia ma raptem o 2km/h mniejszą prędkość max od twojej beci itd.... Ja nie potrzebuję porównywać beci z becią, tylko potrzebuję informacji :wink:

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

Opublikowano

Witam!

Widzę kolego ,że na Twoje proste pytanie nikt nie odpowiada,tylko robią problem.

Tu jest odpowiedz:

lato silnik 2,3

4 osoby

przód 1,9 tył 2,3

max obciążenie tzn 5 osób + bagaż

2,3 przód

tył 2,8

silnik 2,8

4 osoby

przód 2,0

tył 2,4

max

przód 2,5

tył 3,0

Dane pochodzą z instrucji obsługi bmw e-39

Jeśli jeszcze będziesz miał pytania służę pomocą.

Pozdrawiam!!!!!!!!!!!!

• 7 lat później...
Opublikowano
witam ;) to ja odswiezam temat..a jakie cisnienie powinno byc dla 225/55/16 dla 530i ; ) ? u mnie na slupku jest ze przod i tył 2,3 ; ) oczywiscie mowimy tu o okresie zimowym ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Trochę głupie pytanie :duh:

Skoro na słupku pisze 2.3, to ma być 2.3.

Nie wiem z czym masz problem? :roll:

Opublikowano
Producent samochodu. Wiadomo że takie opony może mieć mały silniczek i mniejsze auto i taka np e39 v8 albo diesle które są cięższe. Producent opon nie może narzucić ciśnienia bo musiał by uwzględnić tysiące modeli aut
Opublikowano
Pewnie to już jest zależne wyłącznie przez tą firmę. Inne markowe nie mają czegoś takiego z tego co mi wiadomo. Jestem ciekaw gdyby kupić w aucie na gwarancji takie opony i nie pompować je wg zaleceń bmw a zaleceń tego producenta. Wątpię że uznali by gwarancje np na przedwczesne zużycie elementów zawieszenia. Akurat ciśnienie w ogumieniu dobieram wg tej tabliczki na słupku i tak zostanie :)