Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Dziś jadąc w trasę sprawdziłem w ukrytym menu temperaturę silnika. Po ok 30 km miał 70 stopni i jak przyspieszyła d0 140. To trzymał około 75 a po kolejnych paru 83 stopnie. Gdy wjechałem do miasta i zwolniłem tetemperatura spadała do ok 75 stopni a na postoju rosła nawet do 90. Czy tak powinno być czy mam któryś termostat do wymiany. A. Na postoju nawet dojdzie do 97. Tak jak patrzyłem to prze 7 km w temp 17 stopni nabrzeża sie do 70 i jak mu mocno podepcze to idzie do góry...
Opublikowano

moim zdaniem termostat EGR.

.

ja u siebie wymieniłem oba, i zakupiłem je w aso. po rabacie wyszlo taniej niz na allegro.

Opublikowano

Zaraz mnie tu zapewne zakrzycza, ale jezeli mocno depczesz to zostaw te termostaty w spokoju.

Przyjamniej nie bedziesz jezdzil na wlaczonych wentylatorach podczas upalania :mrgreen: , bo jak wiadomo wlaczone wentylatory mocy troche zabieraja.

Chyba ze jazda emerycja to wtedy wymien.

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

2. HCU do DSC nowka w atrakcyjnej cenie.

3. Junctionbox control unit - sterownik sterujacy elektronika auta.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Heh. Dobre.

Do wymiany masz główny pewnie.

Ale odkreć ten co jest na wierzchu, i jak bdzie zimny to dmuchnij w niego. Jak trzyma to bedzie ok

Opublikowano

75 stopni w trasie przy tych temperaturach zewnętrznych co są teraz to główny do wymiany na bank.

Przerabiałem to 2 miesiące temu. Zresztą EGR pewnie też będzie puszczał.

Najpierw wymieniłem EGR i różnica była tylko taka, że nagrzewał się jakby trochę szybciej do tych 73-75 stopni ale nie więcej.

Temperatura ma być minimum 88-89 i nie spadać.

Opublikowano
W trasie max było 84 przy 140-150km.a jak wolniej to spadało troche

Widzę, że ten sam rocznik i silnik posiadamy ... temperatura po wymianie obydwu u mnie nie spada i w trasie jest 89-90 stopni non stop.

Wymiana samego EGR w zasadzie nic nie dała.

Zacznij od EGR bo najłatwiej przykładowy filmik ->

Z głównym troche więcej roboty.

Opublikowano
Dzięki kolego. Myślę że trzeba obydwa naraz wymienic i problem będzie rozwiązany. Podjade do serwisu i kupię bo tańsze niż na allegro.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Wymieniłem termostat główny i auto nagrzewa sie do ok 90 po 15 km.raczej trzyma temperaturę bo jak patrzyłem to trzyma 88 do 92 i jak postoje i podepcze troche to rośnie do 96 i włącza sie wentylator. Jednak bardzo długo sie nagrzewa więc sprawdziłem dmuchajac w termostat egr ale jak płyn był ciepły i puszczał tak jak bym w slomke dmuchal. I moje pytano brzmi czy na zimnym silniku mam sprawdzić egr czy to niema znaczenia.
Opublikowano
Ok. Więc z rana bbędzie trzeba rozkrecic.ale skoro wymieniłem główny i trzyma powyżej 88 tylko że sie długo nagrzewa to raczej walniety egr
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Termostat kupiony i wymieniony. Auto grzeje sie do 88 stopni w ok 8 km przy temp 15 stopni przy spokojnej jeździe. W czasie jazdy na jakimś dłuższym odcinku trzyma temp 88 do 90 ale jak jeżdżę po miescie temp powietrza ok 22 stopni to auto grzeje sie do 97 i wtedy sie włącza wentylator i temp wacha sie 95-97 i czy to jest normalne.
Opublikowano
tak w miescie i w korkach to normalne,przy równej jeździe poza miastem ze stala predkoscia np. 100km/h powinno trzymać 90stopni +/- 2 stopnie
icon4.png