Skocz do zawartości

kąty w e30

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam pytanko: czy w bmw e30 jest mozliwosc regulowania kątów pochylenia kół przednich i tylnich?

jezeli jest to w jaki sposób sie to robi?

głównie tyłmnie interesuje bo róznica katow miedzy prawym i lewym kolem wynosi cos kolo 1 stopien i na szeokich laczkach ostro sciaga mi fure. na waskich zimowkach nie czuc tego tak bardzo ale tez sciaga. 100% nie jest to od zbieznosci bo ustawialem na rozne sposoby.

mam nadzieje ze pomozecie.

pozdrawiam Adrian :?:

Opublikowano
W modelu E30 nie ma możliwości regulacji kątów pochylenia kół przednich i tylnych. Dopuszczalna różnia kątów pochylenia kół osi tylnej wynosi 0st30min. Z praktyki wynika ,że nawet 1st różnicy nie wpływa w istotny sposób na prowadzenie auta. Radzę skontrolować słabe punkty tawieszenia tylnego: tuleje ramy pomocniczej i górne poduszki mocujące amortyzatory. Nieprawidłowy kąt pochylenia kół może wynikać także z ugięcia elementów (np.kolumny resorującej lub zwrotnicy koła).Uwaga także na pseudotuningowe obniżenia - nieodpowiednie sprężyny
Opublikowano
  • Autor

wszystkie( naprawde wszystkie) elementy gumowe, zawieszenie przedniego i tylniego wymienilem na nowe( wiekszosc febi, wiec raczej dobre). sprezyny wszystkie AC Schnitzera wiec chyba tez dobre. myslalem nad tym ze moze od krecenia tzw "bąków" cos sie pogielo. szpera z tylu jest wiec nie powinno sie pogiac. nie wiem ale jeszcze mam do wymienienia gumy podtrzymujące amorki z tylu, ale od tego nie powinno sciagac. dzisiaj jade kupic i wymienie jak sie nie poprawi to zaczy ze chyba sie pogiely wahacze.

dzieki za podpowiedz.

pozdrawiam Adrian

Opublikowano
  • Autor
wymienilem juz gumy na amorkach z tyłu i jade sie przejechac, zobacze czy sie poprawilo.