Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Niedawno zauwazylem, ze z mojego autka wydobywaja sie niepokojace dzwieki kiedy silnik jest na niskich obrotach. Nie wiem od kiedy to wystepuje bo slychac to tylko kiedy szyby albo drzwi sa otwarte, a nie czesto jezdze z otwartymi szybami :)

W kazdym razie, wydaje mi się, ze wydobywa sie to raczej z pod auta. Kiedy odpalam wszystko jest normlanie po jakims czasie obroty spadaja i wtedy zaczyna sie ten dziwny dzwiek - takie jakby trekotanie, klekotanie. Jakby cos metalowego obijalo sie o cos innego metalowego. Wystarczy lekko dodac gazu i ten dzwiek znika. Moze tez miec to jakis zwiazek z klimatyzaja bo jak wylacze klime to ten denerwujacy dzwiek ustaje i tylko podczas lekkiego wzrostu obrotow wraca na chwile.

Dolaczam dwa filmiki pogladowe. Jeden nagrany jak to slychac z wewnatrz auta z otwartymi drzwiami, drugi z zewnatrz.

Wewnatrz:

Zewnatrz:

Nie mam pojecia co to moze byc. Nie bylem jeszcze u mechanika, jutro mam zamiar sie umowic. Moze ktos z Was mial juz cos takiego? Albo moze ktos ma jakis pomysl co to takiego moze byc? Dzieki z gory za pomoc.

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podjedź do tłumikarzy, bo pewnie tłumik lub katalizator się rozsypał. Jak masz możliwość wejścia pod auto to sam obstukaj cały układ wydechowy i znajdziesz przyczynę.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Przyczyna została znaleziona "przy okazji" :mrgreen: .

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=EV11&mospid=47637&btnr=18_0445&hg=18&fg=30

Obejma nr. 5 ma lekki luz ;) rezonans-uje o/z rurę wydechową ;).

Jeśli dokręcenie elementu nr. 9 nie będzie możliwe (przez zapieczony gwint itd. itd.), to ten element i nr. 2 może będzie trzeba wymienić ....... jeśli dobrze pamiętam :) .

Opublikowano

Wszystko się zgadza, tak jak mówisz Szymonie, nie inaczej :). Dzięki jeszcze raz za pomoc.

Temat można spokojnie zamknąć.