Skocz do zawartości

Bmw e36 325i grzechotanie przy dodawaniu gazu.Vanos?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem z silnikiem 2.5 vanos . Po dodaniu gazu słychać grzechotanie w okolicach vanosa.Czy to uszkodzony vanos czy też coś z rozrządem dodam że silnik został montowany z niemca nie dawno z przebiegiem 170 km. Proszę o poradę.
Opublikowano

jeżeli grzechocze przy około 2500obr przy dodawaniu gazu i schodzeniu z obrotów

to jest Vanos

auta przed 1995r miały ten problem

są zestawy do naprawy tej przypadłości

Opublikowano

jak już pisałem,auta do 95r miało dwie podkładki na wałku ssącym pod Vanosem

powodowało to grzechotanie

BMW naprawiło ten problem przez dodanie trzeciej podkładki sprężystej,które rozwiązało problem

ten zestaw można kupić w ASO

względnie używany zdemontowany z silnika,który to ma

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CE51&mospid=47460&btnr=11_1437&hg=11&fg=25

tak wygląda mechanizm pod Vanosem z trzema podkładkami

Opublikowano

tak właśnie się to objawia

jak się położy rękę na Vanosie,to czuć nawet jakby to łańcuch obijał się o obudowę

kiedyś komplet ze śrubami kosztował około 250pln

teraz nie wiem

Opublikowano

u Ciebie jest stare rozwiązanie,a powinno być takie

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CB31&mospid=47444&btnr=11_1437&hg=11&fg=25

trzeba założyć elementy

9,10,11,6,12

w zasadzie jest to dość proste,ale trzeba wiedzieć co się robi,bo Vanos musi być dobrze ustawiony

poza tym jest to robota przy rozrządzie i można narobić bidy

po wymianie,trzeba podłączyć auto pod kompa i sprawdzić na ilu stopniach stoi wałek ssący na biegu jałowym

i o ile stopni przesuwa się wałek podczas jazdy,wtedy masz pewność,że robota jest dobrze zrobiona

Opublikowano (edytowane)
I myślisz kolego żę to pomoże dodam ze poprzedni właściciel wymieniał silnik niby na ten sam model czyli 2.5 na pojedyńczym vanosie. A uszczelniacze na vanosie? Edytowane przez Bryan22
Opublikowano

grzechotanie Vanosa jest związane z usterką fabryczną,które zostało poprawione przez dodanie podkładki sprężynującej

gumowe oringi na tłoku Vanosa mogą mieć wpływ na jego pracę,ale nie powodują takich odgłosów

zasadniczo można z tym jeżdzić,ale będzie go słychać

wymiana samego Vanosa nic nie da

przy tej robocie trzeba zablokować rozrząd,ustawiony na znaki, przy skrzyni biegów,i założyć blokady na wałki rozrządu

można bez blokad na wałkach,ale jak pisałem musi to robić ktoś,co wie o co chodzi

bo żle założony Vanos przestanie pracować i auto będzie się słabo zbierać