Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam sie nad montazem takowego. Parkuje na dworze, a zima u nas trwa czasami kilka miesiecy. Koszt to jakies 5 tys zl. Licze ze dzieki temu webasto zaoszczedze czas na odsniezanie auta + nie porysuje szyb przez brak potrzeby zdrapywania lodu?

Pytania:

- jak nagrzewaja sie x3 z benzyna w zimie? Ktos kiedys pisal, ze w zasadzie od razu od uruchomienia silnika leci cieple powietrze. Tak jest?

- Czy ktos z Was to ma Webasto i moze podzielic sie doswiadczeniami?

- W specyfikacji fabrycznej mojego X3 wystepuje cos takiego "Dodatkowe ogrzewanie". Montuja to w autach europejskich. Ale co to jest? :roll:

Opublikowano

Ja to już przeliczyłem po swojemu.

Zeszła zima to X stał stale przed domem bo garaż jest dla dziadka i wychodziłem tylko i uruchamiałem silnik chwile przed wyjazdem.

Przy naszych zimach koszt ponad 6K za Webasto wole przeznaczyć na wyjazd na narty - to jak to wygląda przy moim użytkowaniu i potrzebie.

Silnik 2.0 (28i) - jak dla mnie wolno się nagrzewa sam z siebie (90 degC)ale kabina dosyć szybko robi się komfortowa i śnieżek spływa - te pieniążki wolalym przeznaczyć na inne gadgety...

Opublikowano
Dosyc szybko czyli ile mniej wiecej czasu potrzebujesz, aby na szybach zmiekczyc lod?
Opublikowano

Kurka ciężko odpowiedzieć uczciwie. Na ogół wychodziłem z domku - wciskałem start i wracałem do domku - całość może 8 metrów drogi:)

Zależy od temp na zewnątrz ale szyby szybko ze śniegiem spływały - to do czego mam porównanie to to że mój poprzedni subaru H6 3.0 łapał temp momentalnie bez względu na mróz... latem niesamowicie dużo energii cieplnej wydalał...bmw r4 napewno tak dobre nie jest...i nawet po chwili jazdy wskaźnik temp jest nisko - skrzynia 8A też dokłada swoje 3 grosze bo trzyma motor stale na niskich. Suma sumarum komfort w kabinie robi się w miarę szybko ... nie wiem czy ta odpowiedź coś wniosła/pomogła...

Opublikowano
...jeszcze jedno, już tak sobie myślałem że rozwiązaniem sprawy byłoby odpalanie auta kluczykiem zdalnie. Wóz zamknięty by sie nagrzewał a kierowca po chwili przychodziłby do gotowego do drogi autka. W US chyba jest taka opcja albo coś pokręciłem.
Opublikowano

A u mnie jak na obrazku poniżej:

http://img.tapatalk.com/d/13/06/26/e8aqyquq.jpg

Kiedyś było tak:

[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
Opublikowano
mam webasto w innym (rodzinnym) aucie i dla mnie bomba. dzieciaki rano wchodzą do rozgrzanego samochodu, odmrożone szyby, silnik "podgrzany"
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
Jeszcze nie i chyba odpuszczę. Za dużo z tym problemów.