Skocz do zawartości

korbowód do e46 1.9 m43

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. Pisze bo szukam korbowodu do mojej bawarki e46 99r 1.9 m43 a nie moge znalezc nigdzie i mam pytanie czy pasowal by inny np od e36 1.8?? Jesli ktos ma cos takiego do sprzedania nich pisze. czekam na odpowiedz z góry dzieki.
Opublikowano

powinno pasować z e36 z silnika m43

w końcu to ten sam motor ale lepiej sprawdź sobie po numerach na realoem.com

a co się stało że korbowód potrzebny ?

gg5553463
Opublikowano

Przerabiałem ten temat w m43 e36 i nie jest lekko.

Jeśli mogę zasugerować to nie szlifuj wału tylko kupuj używany...nawet z panewkami sprzedają.

Opublikowano

tak z ciekawości zapytam bo mam ten sam motor

dbałeś o olej ?

jaki lałeś ?

to się tak nagle stało czy "troszkę" paliłeś kapcia albo kręciłeś autko na wysokie obroty ?

co mogło być przyczyną ?

gg5553463
Opublikowano
przerabialem ten temat jakis czas temu. Wał cięzko dostac gdziekolwiek a jak juz jest to cena kosmiczna, ja kupilem drugi silnik... Cena nowego wału w aso ok 4000 zł :roll: Od e36 m43 nie pasuje bo e46 m43tu ma na korbowodzie przeciwwage zespoloną ktorej nie mozna przełożyć. Ja zrobilem to w ten sposób ze kupilem drugi silnik, rozebralem go w mak, wyszlifowalem wal, zrobilem głowice przełożyłem osprzęt ze starego i śmigam juz tak drugi rok i jest pieknie :norty:
Opublikowano
  • Autor
Robie szlif walu(jak ktos sie orientuje jaka moze byc cena szlifu). Kupilem juz korbowody i wszystkie czesci. A o olej dbalem zalana byla castrolem magnatec. Jeden mechanik mówi ze to od pompki oleju ze slabe cisnienie bylo i na pierwszy tłok nie podawalo wystarczajaco oleju a drugi ze sie przegrzal. nie powiem bo mial czasem wstawiane po zaworach ale zawsze na cieplym.