Skocz do zawartości

Klima normalny objaw ? ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam was mam pytanie ostatnio temp poszły w góre wiec trzeba coraz częściej używać klimy ... Zauważyłem ostatnio dziwny objaw ( może to normalne ?) Ale po przejechaniu na klimie jakieś 12 km i zgaszeniu auta słychać pod maską dziwne bulgotanie ono jest przybliżone do takiego jakby resztki gotującej się wody w czajniku ;p i po 5 s ustaje ..Ostatnio też wł sobie auto i klimę żeby mi w środku troszkę nachodziła ale po 2 min słodzenia nagle z nawiewów leciało letnie powietrze zamiast zimnego i [BAD] wyłączyłem klime później wł jeszcze raz i było ok ... TO problem czy norma ?
Opublikowano

bulgotanie norma.

powinno lecieć cały czas chłodne. Może się delikatnie różnić poziomem chłodu zależnie czy sprężarka właśnie działa czy nie ale powinno byc chłodne cały czas.

szukam
Opublikowano
  • Autor
No właśnie raz dziwnym trafem wentylator od sprężarki mi się sam odłączył ..Coś doczytałem że za mało płynu jakiegoś jest ?? ale co jak ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Może być mało czynnika chłodzącego jak czasem leci ciepłe, podjedź do miłych panów, którzy mają ostatnimi dniami sporo roboty to sprawdzą :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor
o no własnie czynnika :) Mam jeszcze jedno pyt ile kosztuje nabicie klimy z odgrzybieniem sprawdzeniem szczelności i nabicie tego czynnika ? Krótko mówiąc... full opcja
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Dawno tego nie robiłem..ale zależnie gdzie jakieś 150-250,-

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

zależy jakimi metodami, zależy ile czynnika muszą uzupełnić bo zazwyczaj to jest główny generator kosztu jak trzeba sporo nabić to mocno kasują :)

ale miedzy 100/200zł.

szukam
Opublikowano
  • Autor
no własnie będe musiał chyba podjechać bo ostatnio raz mi klima chłodzi a raz nie wiec raczej jest końcówka i do nabicia ..A tak z Ciekawości na ile czasu wystarcza jak nabije do full ?
Opublikowano

jesli masz w 100% szczelny uklad to podziala do konca zycia auta ;)

e36 320i z 96 roku w rodzinie jest 9 lat i klima nie byla nabijana a chłodzi super....

clio 2002 rok od nowości klima nie ruszana, chłodzi super

wiec jesli uklad jest sprawny i szczelny to nie bedziesz juz musiał zaglądać

Edytowane przez puzonn

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
  • Autor
oo na tak długo ? to chyba coś dziwne że nabija sie tylko ja na jeden raz ;p
Opublikowano

pytałes na ile wystarczy to podalem przyklady aut co do ktorych jestem pewien ze nikt klimy nie ruszal

oczywiscie zalecany jest serwis klimy częsciej i jak ktos jest nadgorliwy moze wydawać $$

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano

ja ogólnie czytałem że gdzieś ubywa jakiś procent rocznie czy coś tego czynnika ale ile w tym prawdy a ile lobby zakładów od klimy nie wiem :D

ogólnie i tak warto raz na 2 lata podjechać na serwis, odgrzybić, układ sprawdzić, olej tam jakiś też jest chyba zmieniany czy coś takiego razem z tym czynnikiem.

szukam