Skocz do zawartości

kodowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

podepnę się pod temat choć problem troszkę inny,

Wymieniłem przełączniki zespolone w e90 (nowe), wersja z ACC. Po wymianie nie działa nic prócz obsługi BC.

Czy ktoś z Was, w miarę chronologicznie jest w stanie rozjaśnić kwestię kodowania?

Opublikowano
Wszystko masz opisane na forum. Jeżeli kupiłeś nie od tej wersji to nawet po kodowaniu nie będzie działać nic
Opublikowano

Owszem, są informacje które poskładałem w całość, lecz niestety występują problemy.

W pamięci DSC mam następujące błędy:

D373 F-CAN SWA-Top-Sensor Botschaft 200 oder 201 fehlt

5E3F F-CAN SZL Codierfehler

5E51 F-CAN SZL Seriennummer unqueltig.

Przy czym DSC nie daje się ani przekodować, ani odczytać bieżące kodowanie, wyrzuca błąd. Z tego co doczytałem SZL w tym aucie nie występuje jako osobny sterownik tylko koduje się go właśnie przez DSC. Dodam, że zamontowany zespół przełączników wygląda na nowy, auto było już kupione z martwymi przełącznikami. W wyposażeniu jest ACC więc nie jest to doposażanie.

Opublikowano
Jeżeli nie możesz zresetować dsc to na 95% kupiłeś złe przelaczniki
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam Mam wielką prośbę jeśli ktoś byłby w stanie mi pomóc to będę bardzo wdzięczny !!!.

Problem który mam polega na tym że doposażyłem moje BMW E60 530d 2006r w roletę chłodnicy w serwisie bmw powiedzieli że według nr. VIN takowa powinna być ale jej nie było więc dołożyłem zrobiłem nową wiązkę do elektromagnesu połączone ściśle z schematem tak jak powinno być a jednak nie działa tak jak powinna problem w tym że po uzyskaniu odpowiedniej temperatury silnika i załączeniu wentylatora chłodnicy nadal roleta zamknięta ?. Podłączenie jest jak najbardziej prawidłowe a w między czasie dowiedziałem się że jeśli tak się dzieje to należy aktywować w komputerze czyli dokonać odpowiednich wpisów by roleta działała jak powinna stąd moje zapytanie mieszkam w Dzierżoniowie może jest ktoś w okolicy z kolegów by mógł mi pomóc w kodowaniu dodania tych wpisów i dysponuje wiedzą oraz odpowiednim sprzętem też dowiedziałem się że można tą opcję kodowania zrobić w INPA ale trzeba mieć pojęcie ja go niestety nie mam!.

Pozdrawiam i proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie jest to kwesta kodowania NCS , roleta jest sterowana przez DDE dokładnie DDE6

DDE6 ma bardzo mało pozycji do kodowania

głównie to

V-max czyli prędkość maksymalna

IGR- inteligentny alternator

serwis olejowy

i jeszcze kilka zależnie odd wersji ale nie ma tam nic o rolety chłodnicy

być może w klimatyzacji

proponuje zakodować moduł silnika i klimatyzacji do serii NCS i sprawdzić czy jest jakaś reakcja

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź jestem na jutro umówiony z Panem który podejmuje się tego kodowania i coś wspomniał że sprawa dotyczy zakodowania 2 modułów do serii ewentualnie wpis do FA gdyby zakodowanie modułów nie rozwiązało tematu dam znać czy poszło wszystko jak należy i czy praca rolety jest prawidłowa?.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Autko mam przed liftingiem wczoraj byłem u Gościa i zrobił mi kodowanie itd... nie miałem zakodowanej fabrycznie żaluzji teraz komputer powinien widzieć te żaluzje a kodował w 2 modułach ( chyba dotyczyło to też klimatyzacji do serii NCS) i dodał do FA powinno być ok sprawdzaliśmy temperaturę ale max uzyskaliśmy 96/97 stopni i były zamknięte mówił że przy tej temp. żaluzje się nie otworzą mają się otworzyć przy powyżej 98 stopni i wyżej teraz nie wiem czy będzie dobrze? zapewnił mnie że jest ok.

A mam jeszcze prośbę którą bardziej kieruję do użytkownika: Din76 czy może wiesz jak powinno wyglądać prawidłowo zakodowana żaluzja chłodnicy czyli doposażenie w BMW E60 530D 2006r VIN: CR07160 teraz chodzi o prawidłowe kodowanie tak by komputer ją widział itd.... W sumie kodował ale czy prawidłowo tego nie wiem? stąd moja prośba o podpowiedź i sprawdzę czy tak jest. Proszę o wskazówki jak powinno to być wpisy gdzie co i jak itd... Kbelek już kupiłem z oprogramowaniem Inpa i inne w zestawie czekam na przesyłkę wpisał kod ponoć: "+NKWI" i coś do wersji... odhaczył roletę by komputer widział inne zmiany w 2 modułach klimatyzacja było troszkę tego.

Pozdrawiam

Edytowane przez motochrapek

Opublikowano
Dopisał "+NKWI" do FA w CAS i LMA ale klapy nadal sztywno zamknięte przy temp. 97/98 i coś do wersji... i odhaczył roletę by komputer widział inne zmiany w 2 modułach klimatyzacja było troszkę tego nie bardzo wiem więc coś mogłem tu nie jasno określić. Ale w trakcie kodowania klimatyzacja panel przestał działać tak się stało po kodowaniu do wersji i trza było zmienić odhaczyć na mój panel dlaczego zamieniło panele nie wiem i Gość nie wiedział dlaczego fakt że tak się stało? po za tym wszystko poszło niby dobrze!.