Skocz do zawartości

523i identyfikacja czesci ze zdjecia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witm, prosze kolegów o identyfikacje cześci ze zdjec, oraz krotkiego opisu prawidlowego dzialanie tej 'pompki', poniewaz gdy wcisne gaz ową rzecz (pompke) zasysa jakby w jedna strone ale gdy wloże tam palec i ja pchne to wychodzi - wraca jakby na swoje miejsce, a pojecia nei mam co to moze byc, dodam ze szukam w aucie przyczyny znaczego zpadku mocy (wymienilem reduktor od gazu, odlaczalem przeplywomierz w celu sprawdzenia jego sprawnosci - i tu jakby bardziej zwawe, wlasnie znalazlem tę 'pompke' ktora wydaje sie byc uskodzona ?) auto nadal nie jedzie jak na 170KM. wiec droga dedukcji pozostaje szukac punkt po punkcie - tu sie zatrzymalem - co to jest ?

http://w695.wrzuta.pl/obraz/9bQwB8sh6v6/cam00113

http://w695.wrzuta.pl/obraz/7iPzY1sBpQA/cam00112

dzieki za odpowiedzi.

Opublikowano
Podlacz fure pod kompa najpierw.
Opublikowano

to ze zdjęcia to DISa, zmienia długość kanału dolotowego. Po odpaleniu powinno Ci wciągać dźwignię widoczną na zewnątrz czyli zamykać klapkę w kolektorze.

a jeśli Tobie wciąga dopiero po przegazowaniu to raczej na pewno masz tam jakąś nieszczelność i być może stąd brak mocy

"Jeżeli nie potrafisz czegoś prosto wyjaśnić - to znaczy, że niewystarczająco to rozumiesz"
Opublikowano
  • Autor
dziś dokladniej zbadałem sprawe z tą DISą, wiec tak jak silnik nie chodzi to mozna ruszac tym cięgnem i słychac że pompka chodzi, natomiast po odpaleniu nic nie wciąga (stoi w miejscu), ale ciekawośc ludzka (nie zawsze dobra) skłoniła mnie do wlożenia tam paluchów i jak popchne to ciegno w strone szyby to zasysa je ładnie i cos z drugiej mańki (od tej dużej puszki, w miejscu gdzie to ciegno tam wchodzi) piszczy powietrze, delikatnie podnosze / dotkne i jest spokój, i teraz po dodaniu gazu znowu je odsysa i chowa się do tej czarnej skrzyneczki ... i tak w kółko :mad2: wydaje mi sie że ten shit również ma duży wklad w utrate mocy ... ??
Opublikowano
To mogła membrana pęknąć w tej puszce jak ją nazywasz i jeśli zasysa Ci tamtędy powietrze to na bank będzie problem z obrotami czy mocą bo wtedy przepływomierz przekłamuje
"Jeżeli nie potrafisz czegoś prosto wyjaśnić - to znaczy, że niewystarczająco to rozumiesz"
Opublikowano
  • Autor

dzis odkrecilem cale to DISa i powiem tak na YT znalazlem filmik jak ja sprawdzic (klapka chodzi ok i nie ma luzow) i jest tam taki otworek, niby jak sie klapke w pol przymknie/otworzy i szczelnie zatka ten otworek to powinna pozostac w takiej pozycji - i u mnie tak jest :) , ale jak ta klapke otwieram/zamykam to jest tam przy koncu taki jakby klik jakby cos w srodku stawialo opór (i to jest chyba niedobry sygnal tak ?)

no i po raz kolejny kontorlka chck engine (F1 przerywacz spalania cylinder 4 rozpoznano)

jak juz pogrzebalem to pisza ze problem z nieszczelnoscia, co myslicie? jak i gdzie zaczac ??