Skocz do zawartości

na razie jest e46 ale ma być e38 :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałem się was spytać o doświadczenia z jazdy 7-mką e38. W związku z tym, że jestem w stanie nabyć i utrzymać takie autko a zawsze o nim marzyłem poważnie zastanawiam się nad jego zakupem. Moje osobiste doświadczenia z BMW dotyczą głównie serii 3 (e-30,36 i 46, którą jeżdżę obecnie). Miałem też przyjemność odnawiać klasyka - czyli starą 6-tkę. Swoje e46 będę musiał sprzedać choć chciałbym żeby zostało "w rodzinie" :(, (touring 3,0D, automat, rok 01). Samochodzik oprócz tego co potrafię zrobić sam serwisuje u Adama w Raszynie, skrzynkę u Mirka w Ursusie i 7-mką też tam będę jeździć.

Myślę o silniku 4,0, ewentualnie 4,4 - tym razem w benzynce i oczywiście w automacie . 3,0D jest świetny ale czas na coś większego. Można powiedzieć, że jestem już doświadczonym, statecznym kierowcą ale potrzebuje od czasu do czasu szybciej przemieścić się "po trasie" :D . Może ktoś z was ma takie ciekawe autko do sprzedania ? O zamianie raczej nie myślałem ale w ostateczności mogę ją również rozważyć. Interesują mnie doświadczenia kierowcy, który przesiadł się z e46 do e38 i to zarówno "zza kółka" jak i z eksploatacji :).

E46 ToUrInG M57
Opublikowano

to ja Ci napiszę moje doświadczenia,

do czasu zakupu E38 tłukłem się Hondą Civic i Accordem, pierwszy raz jak wsiadłem do E38 wszystko wydawało mi się duże, zastanawiałem się gdzie kończy się przód a gdzie tył. Po 10km czujesz się jak w domu, auto w środku jakby optycznie się zmniejsza, tzn czujesz się wygodniej i bardziej pewny siebie. Co do jazdy od razu stwierdziłem że jeździ się o niebo lepiej, można by rzec, że lecisz nad drogą. Także czujesz się bardziej pewnie na drodze niż innym autem mniejszym.

Opublikowano
  • Autor
Dzięki z twoje doświadczenie -jest dla mnie cenne ..........ale zapewne nie jeździłeś ......E46 ?. Ja z kolei miałem już kilkanaście aut zarejestrowanych na siebie i pewnie drugie tyle, którymi miałem przyjemność jeździć. Każda "trójka" prowadzi się znakomicie a E46 jest pierwszym autem, które posiadam dłużej niż rok. Bardzo mi odpowiada i jesteśmy już razem od bodajże 3 sezonów. E38 z kolei to moje marzenie jeśli chodzi o autka większe. Tyle , że dotychczas nie było mnie na niego stać ...... , a raczej na jego utrzymanie :).
E46 ToUrInG M57
Opublikowano

kolega tak samo jak ja szuka e38 :) z tym ze ja juz upatrzylem fajna sztuke 735i po ktora na poczatku lipca jade (umowiona sprzedaz) :)

wsiadajac do auta czujesz sie jak w 'samolocie', komfort i luksus, jest wiekszy niz w moim passacie b7 z 2011roku :shock: ..

czujesz sie bezpiecznie. mimo tak duzego gabarytu, nie odczuwa sie tego zmeczenia przy jezdzie, a wrecz przeciwnie jest to przyjemna jazda.

e46 jest bardzo popularnym autem, akurat wsrod moich kolegow znajda sie 3 czarne kombi i kazda manual 2.0d.

siedzialem w kazdej, nawet sie przejechalem pare razy.. no powiem Ci chlopie ze e46 do e38 nie ma co nawet porownywac..

jak by to kolega powiedzial: "nie porownuj gowna do twarogu" - oczywiscie nie obrazajac e46 bo tez jestem ich fanem :)

Opublikowano

Mi się marzy e46 polift 330i cabrio złota :D i poluje już dłuższy czas, ale nie mogę znaleźć w kolorze, co raz bardziej się boję że nie wychodziły :P

A co do jazdy na codzien to przepraszam :D ale e38 o niebo lepsze. Kocham to auto za komfort jaki daje w podróży. To jest nie do zastąpienia przez cokolwiek innego.

BMW to nie samochód. BMW to styl życia. :D

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano

E38 miałem 3 dni kolegi z silnikiem m63 735, autem się nie jeżdzi tylko płynie, w e38 jest dobre wyciszenie, a dotego jak dojdą szyby podówjne nic nie słychać, co jest dobrą zaletą dla mnie, bo w 7er musi być jazda dostojna, a w trójce może chuczeć nie przeskadza mi to :D

Ogólnie E38 mi się bardzo podobają, jednak w E32 jest cos takiego, że po przesiadce z e38 do e32, czujesz głebszą różnice i jesteś lepiej osadzony w fotel.

735i ładnie chodzi i spalanie też nie duże.

Ale jeżeli ta 7er, ma być w mieście użytkowana, to przyjemnośći raczej nie będzie :D 7er lubi długie długie trasy przedewszystkim.

Opublikowano

mam zarówno e46 jak i e38 i nie ma porównania 7 to fura

wygodniejsze siedzenia w e32 niz e38? ta :lol: :lol:

Opublikowano
mam zarówno e46 jak i e38 i nie ma porównania 7 to fura

wygodniejsze siedzenia w e32 niz e38? ta :lol: :lol:

Nie o to chodzi.

Lepsza widoczność jak dla mnie, bo e38 jest troche nizsze, ale to pikuś :wink:

Opublikowano
  • Autor
dzięki za opinie ! . Jak tylko pojawi się w stajni e38 dam znać :)
E46 ToUrInG M57
Opublikowano
Na początku możesz być przytłoczony troszkę tym jak jest w środku cicho i jak dużo miejsca. Zwłaszcza jak ktoś jedzie z tyłu. Odległość do przedniej szyby wydaje się astronomiczna :P Jechałem auti A8, Mietkiem bunkrem i mam e38. Audi i merol jak na tapczanie i aż się od tego bujania robi nie dobrze przyznam a e38 jest nadal zestrojona jak bmw tak że czujesz drogę. Jedzie się bardzo fajnie ale wiesz ze leci bardzo stabilnie. Ja mam S EDC działające :P więc jak się pohula to się zawias utwardza i pięknie chodzi w zakrętach bez przechylania jak miecio ale jak jeździsz spokojnie to robi się limuzyna. Polecam S EDC ale po wcześniejszym zbadaniu stanu amorków bo regeneracja 400 sztuka więc nie mała sumka.