Skocz do zawartości

318i jasny nalot na korku od oleju - prosze o rade!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czesc wam!!! co to za objawy gdy na korku od oleju jest jakis bialy nalot, czytalem gdzies ze to przyczyna wody ktora sie dostaje do silnika przez nieszczelna usczelke pod glowica... czy to prawda??? jakie moga byc konsekwencje??? jezeli to juz uszkodzona uszczelka to jaki jest orientacyjny koszt takiej naprawy???czy taka uszczelke trzeba zmienic natychmiast??? martwie sie troche bo mam ten samochod 2 lata (e36 318i) i jak narazie nie bylo klopotow.Wieksza naprawa to wymina pompy wodnej na nowa...! Bardzo prosze o jakas rade bo nie wiem co mam robic. z gory bardzo dziekuje!!! Jestem tu nowy ale mysle ze mi pomozecie!
Opublikowano
Już było ze 100 razy na forum ze ten nalot to najczesciej przyczyna zimy i mrozów, u prawie każdego takie cos jest :search: :search: :search:
Opublikowano
Ten "majonez" to normalna sprawa zimą. Ale dla spokoju sprawdz płyn w chłodnicy, jeśli nie ubywa to na 100% spij spokojnie. (Taki nalot szczególnie tworzy sie na oleju mobila) u mnie jest to samo.
kocham moją bejke!!!!!!!!!!
Opublikowano
a jak glownie uzywasz auta?w miescie na krotkich odcinkach czy na trasie?powodme tego jest niedogrzanie silnika powstajace w skutek pokonywania krotkich odcinkow w miescie...i tak jak kolega napisal powodem jest niska temperatura otoczenia...
Opublikowano
Ten "majonez" to normalna sprawa zimą. Ale dla spokoju sprawdz płyn w chłodnicy, jeśli nie ubywa to na 100% spij spokojnie. (Taki nalot szczególnie tworzy sie na oleju mobila) u mnie jest to samo.

Dokładnie, u mnie uszczelka cała, silnik zdrowy, nie ubywa płynu z chłodnicy, jednak na oleju mobil 1 robi się ten biały osad :)

Opublikowano
bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi!!! Jesli chodzi o plyn w chlodnicy to nic nie ubywa. Jezdze w miescie bardzo czesto na krotkich odcinkach, faktycznie silnik moze byc niedogrzany.Pierwszy raz sie z czyms takim spotkalem dlatego chcialem sie upewnic. Jeszcze raz dziekuje!!!
Opublikowano

Ja jeżdząna Shell-u 10W40 i również mam nalot na korku, pokonuję krutkie odcinki do pracy i głownie jeżdzę po mieście. Płynu nie ubywa więc spokojna głowa, w końcu mieszkamy w Polsce a tu zima trwa 1/3 roku, więc silniki się zachowują w ten sposób.

Pozdrawiam

http://ziomal.resmoto.com - Strefa BMW serii 3.