Skocz do zawartości

[E30 320iA] Ceny do starego kapcia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaczynam doprowadzać do perfekcji E30

Generalnie falują mi obroty po dopaleniu ...tylko jak silnik jest zimny. Jak jest ciepły nie faluje.

Pomyślałem, że może zacznę od wymiany silniczka krokowego ....na nowy!

..ale jak usłyszałem cenę za taki mały badziew to mnie zgięło :duh:

1) pierwszy liść w twarz:

silniczek krokowy BOSCH-a 620zł ! :shock:

2) drugi liść w twarz:

regenerowany(!) przepływomierz 825zł ! :shock:

noo sorry :) ale E46 ma o połowę tańsze części, a do takiego starego kapcia (M20) ...ceny jak do BMW F30

co robić? ...znacie jakieś 'obejścia'?? :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ZMIENIĆ NA E46 :d

Niestey te części są to części które nigdy nie występowału w zamiennikach. A po 20 latach o końca produkcji nie licz na to by się cokolwiek pojawiło w zamiennikach. Jedyna rzecz to szukanie używek z rozbiórki. Pełno tego na allegro, wiec spokojnie coś wychaczyw swojej okolicy.

za orboty może być problem z nieszczelnością, regulacją luzów, czujnik ECU...niektóre m20 te starsze miały dodatkowy wtrysk rozruchu wiec może on się zawiesza jak go masz.

PZDR>

Opublikowano
ZMIENIĆ NA E46 :d

kiedy ja właśnie mam ...to i to! :wink:

Myślę, że jakby była nieszczelność w dolocie ...to na ciepłym też by chyba falowały obroty

Czy 'czujnik ECU' to czujnik położenia wału?

Gdzie jest zamontowany ten wtrysk rozruchu?

i co rozumiesz pod pojęciem regulacja luzów

sorry ...ze tak pytam jak lamer ..ale uczę się dopiero tego silnika :roll:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

czujnik ecu to ten co czyta temperaturę cieczy i daje sygnal do kompa. Ale były dwie wersje silnika z dwiema różnymi jednostkami sterowania.

Jeśli będzie wiedział to napisza. Na sterowniku jest opisane.

Jeśli chodzi o luz, to w tym silniku luz zaworowy reguluje się ręcznie a nie hydraulicznie i od czasu do czasu trzeba tez luz dobrze wyregulować. Bardzo pomocna będzie książka "SAM NAPRAWIA" link na forum lub najlepiej kupić z alledrogo....bez tego to raczej nie podchodź do tego silmnika.

PZDR>

Opublikowano

wymien sobie pompke paliwa.

aaa sokoro nie wiesz co to luz zaworowy to sam go nie ustawiaj....

Staram się pisać posty takie jakie sam chciał bym otrzymać.