Skocz do zawartości

Silnik N47 - czy taki straszny jak go malują?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie (i Panie) na zagranicznych forach srogo cierpią z powodu silnika N47 i jego problemach z rozrządem (sławny timing chain).

W prasie też co rusz napotykam o tym wzmianki, że generalnie się sypie i dla egzemplarzy 100-150 tys. (!) to jest ogromne ryzyko zakupu. :(

Na pewno sporo z Was ma takie silniki w swoich jedynkach (i nie tylko). Macie jakieś doświadczenia z tym związane? Jest się czego bać? Nie chciałbym kupić auta do którego zaraz trzeba wrzucić 10 tys. albo silnik wymieniać to jest jakaś paranoja.. :duh:

Proszę dajcie mi jakąś nadzieję (byle nie złudną) :mrgreen:

Opublikowano
Oryginalny rozrzad w aso ok 1500zl , wiec nie wiem o jakich 10tys piszesz. Mam juz 4 auto z tym silnikiem i mi sie nigdy nie stalo nic ale powyzej 150tys nie wiem jak bedzie :cool2:
Opublikowano
  • Autor

Przeraził mnie ten artykuł:

http://www.auto-swiat.pl/1-problemy-rozrzadu-dieslu-n47

Konstruktorzy silnika chyba nie przewidzieli, że ktoś miałby potrzebę i zamiar wymiany łańcucha rozrządu i kół zębatych. Zintegrowali więc dolną zębatkę z wałem korbowym! Trzymając się technologii producenta, trzeba by również wymienić wał i zapłacić ok. 15 tys. zł!

Ciesze się, że nic u Ciebie się nie działo to mnie troche pociesza ze moze nie jest tak zle.. :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Nie wiem czy będę mógł pomóc, sporo się naczytałem o tych silnikach i problemach. Wybrałem benzynę. Może być tak, że kupisz 150tys i zrobisz kolejne 100tys i nic nie bedziesz musial robic, albo kupisz cos ponizej 100tys albo 70tys i nagle cos pierdyknie. Nie ma reguly imo. To jest mechanika, bardzo zaawansowana z resztą.
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Z racji zawodu sporo czytam prasy motoryzacyjnej i niestety często poziom artykułów a raczej przedruków mnie przeraża, sianie fermentu i czarnej magii na temat silników takich a siakich, ilości awarii itp. A może spojrzeć na to przez pryzmat skali. Silniki n47 oferowane są w wielu modelach w wielu wersjach, skala ich produkcji idzie pewnie w dziesiątki tysięcy rocznie ile z nich ulega awarii związanej z rozrządem? Tego nikt nie podaje, wyolbrzymiane są pojedyncze przypadki (nie ukrywam bolesne dla ich bohaterów- mam nadzieję, że mnie i forumowiczów ominą szerokim łukiem). Silnik ten nie jest może ideałem ale użytkowany z głową i pewną "kulturą motoryzacyjną" posłuży długie lata. Podobne łatki można przypisać innym silnikom konkurencji czy to z VW, Toyota czy MB. Kluczem do sukcesu jest bieżąca obsługa samochodu wg pewnych standardów i odpowiedni wybór samochodu do potrzeb, żaden ze współczesnych diesli to nie jest samochód po bułki.