Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie do posiadaczy adaptacyjnych reflektorów o sposób ich działania.

Z jednej strony w konfiguratorze jest video:

http://ebsm.bmwgroup.com/videos/flvplayer/popupPlayer.html?SA/524_1_/524_1_pl.f4v

z którego wnioskuję, że adaptacyjność to "jedynie" sterowanie szerokością, wysokością i doświetlanie zakrętów halogenem,

natomiast na YT widać moim zdaniem pożyteczny ficzer

unikania oślepienia innych pojazdów długimi światłami ("rozszczepienie" wiązek świateł).

Pytanie czy w F30 działa to na zasadzie właśnie "rozszczepiania" świateł aby nie oślepiać, czy może jest to coś prostszego?

Ogólnie: czy warto dokupować adaptacyjne reflektory (zwiększają komfort, bezpieczeństwo) czy może jest to bezużyteczna rzecz, która jedynie się zepsuje:)

Pytam, bo w sumie już zamówiłem swą pierwszą bawarę, ale zastanawiam po obejrzeniu podlinkowanego filmu na yt zastanawiam się nad korekcją konfiguracji i nie wiem czy jest sens robić zamieszanie.

Przejmowanie całkowitej kontroli nad światem - postęp: 0,000000001%
Opublikowano

na filmiku sa swiatla LED - to jeszcze inna bajka ;)

Co do Twojego pytania - adaptacyjne = w skrocie skretne + doswietlanie halogenami. To rozsuwanie swiatel drogowych to opcja Asystent swiatel dlugich - absolutnie warta polecenia. U mnie wszystko szlo w pakiecie SWISS PACKAGE i jestem bardzo zadowolony z wyboru.

Opublikowano

wg mnie nie warto, napisałem o tym w linku, podanym przez kolegę młody_d...

z racji, że to ma być Twoje auto, umów się na jazdę próbną nocą po Twoim mieście, każde auto z aktywnymi reflektorami ma możliwość ustawienia świateł w pozycji standardowej (ustawiasz pokrętłem do włączania świateł interesującą Cię pozycję)...

zrób tę samą trasę na włączonych skrętnych i na wyłączonych, jak stwierdzisz "wow" muszę to mieć :cool2: to kupuj jak nie to NIE warto...nie chodzi tylko o kasę, chodzi też o to, że opcja skrętna MOŻE nie MUSI się "zepsuć"...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

może się zepsuć, bo u mnie po roku przestał działać lewy....wymienili mi na gwarancji.

Czy warto, chyba nie bo sam tego nie zauważyłem, w czasie przeglądu olejowego poinformowano mnie, że mam takową usterkę :)