Skocz do zawartości

328 CI - dziwny dźwięk ,,gwizd''

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Wczoraj odstawiłem autko wieczorem pod domem i było wszystko dobrze i jakąś godzinę temu odpaliłem i jechałem spokojnie 1,5-2,5 tys. obrotów, automat wszystko ładnie biegi zmieniał i nagle, kiedy dodałem więcej gazu zdawało mi się z okolicy wydechu jakby w środku ktoś mi ,,gwizdek'' wsadził :/ auto nic nie straciło na mocy bez problemu przełączyło na gaz i w końcu jak wyjechałem na prostą to dałem gaz na max momentalnie i wszystko się uspokoiło co może być przyczyną efekt był słychać przy 2,0-3,0tys obr. najbardziej jakby pan policjant biegł obok i gwizdał he he :) Czy mogło coś po prostu osadzić się lub ktoś specjalnie mi coś wrzucił do środka wydechu ?

Opublikowano
Dzisiaj znowu było to samo zauważyłem, że problem jest tylko na zimnym silniku jak po nocy odpalasz autko, od razu ustaje problem po nagrzaniu się silnika. W zimę natomiast na zimnym silniku auto co ok. 7 sekund faluje na obrotach, 2 tygodnie temu było wszystko sprawdzane u mechanika dokładnie i nic nie wykryto, pojechałem, też na pomiar spalin i na benzynie jak i na gazie są idealne, sondy pracują więc wykluczyłem lewe powietrze. Pozostał tylko do wyczyszczenia ,,silniczek krokowy'' w sprawie falowania. Przepustnica była czyszczona. Teraz co może być z tym dziwnym dźwiękiem przypomina mi to efekt załączającej się turbiny w dieslu i słychać powyżej 2,5 tys. obrotów.
Opublikowano
Byłem dzisiaj u znajomego mechanika i szukałem usterki po dodaniu gazu na 2,5 tys, obrotów szum dochodzi z okolic rolki napinającej i alternatora
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie tez jest taki dziwny dzwięk ale bardziej porównywalny do "ruszającego tira" i jego turbiny. Sprawdze też u siebie rolkę napinającą paska klimatyzacji bo ostatnio wymieniałem tam łóżysko a objawy mam taki jak u Cienie.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie rolki zajechane i teraz jeżeli ktoś będzie miał problem z wymianą, ponieważ są 3 rolki 1 duża 2 mniejsze. W 328 Ci jak u mnie po numerach starych rolek znalazło tylko dużą, a dwie mniejsze nie ma. Problem rozwiązać trzeba w sposób:

F-226 239-23000 - stara oryginalna, której nie dostaniemy i musimy zamówić :

INA 532 0224 10 - rolka jest z metalową tuleję, którą odkręcamy i powstaje rolka: F-226 239-2300. Zabawa w znalezieniu, ale można :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, proszę Was forumowicze o pomoc ponieważ zauważyłem coś takiego w swoim aucie:

http://www.youtube.com/watch?v=e_q942602dQ&feature=youtu.be

kiedy zapalam go pierwszy raz w dniu (zimny silnik) przez 2-3 sekundy dźwięk w porządku a nagle dużo głośniej i słychać jakby powietrze " się pompowało" lub uciekało... nie mam pojęcia... ale gdy silnik się nagrzeje(wyłącza się ssanie) to wszystko wraca do normy a poźniej cały dzień już cichutko chodzi. Obroty zawsze równe, nie szarpie, żadnych błędów nie pokazuje komputer. Ostatnio wymieniłem 2 przewody od podcisnienia bo już się w rękach posypały i w ogóle przez jakiś czas były nieszczelne..... mam to auto niedługo, nie wiem czy wcześniej tak było i czy to normalne... dlatego proszę o pomoc. Dodatkowo we wtorek czeka mnie nim długa trasa i nie wiem czy to coś bardzo poważnego czy może to normalne. Dziś przyglądnąłem się tym przeowdom cienkim od powietrza ale reszta wydaje się w porządku, myślałem że może jakaś nieszczelność, chyba że te przeowdy są jeszcze gdzieś a ja nie wiem gdzie...a może są też jakieś grube przewody tylko ja nie wiem które, jeśli możecie wytłumaczyć co jeszcze sprawdzić to z góry dziękuję. Dla mnie to waga życia i śmierci.