Skocz do zawartości

licznik - wymiana,dopasowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam problem!

wskaznik od temperatury wariuje! czujniki wymienione przeczyszczone styki wszystko jest jak powinno!

wskaznik wariuje jak obroty wejda powyzej 3 tys obr. a jak dojdzie do 6 tys to wskaznik spada na niebieskie tlo i tam zostaje!

zamierzam wymienic licznik ale jest problem!

http://www.members.lycos.co.uk/vignal318/88105974.jpg

w zaznaczonym miejscu mam kostke do czego ona moze sluzyc!?

i czy jak wymienie licznik bez tej kostki czy wszystko bedzie oki??

pozdrawiam

Opublikowano
nie nie bedzie ok - nie bedzie dzialal obrotomierz jak powinien, przekrec sam wskaznik od temp i bedzie ok. Albo po prostu wymien akumlatorki w swoich wskaznikach o ile sa zle :)

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

kostka sluzy do identyfikacji silnika - dopasowania wskazan obrotow do posiadanego silnika r4 lub r6.

w czesci starszych zegarow do e30 taka kostka byla wpinana w zegary ale z tylu - za obrotomierzem.

a opisana usterka - dla mnie na bank winne akumulatorki. moze brak ich ladowania, a moze jakas przerwa na stykach lub peknieta sciezka. w niektorych zegarach wystepuje zworka dwoch pinow obok akumulatorow sluzaca do podania napiecia ladujacego te aku. moze sie po prostu ta zworka poluzowala.

Opublikowano
  • Autor
kostka sluzy do identyfikacji silnika - dopasowania wskazan obrotow do posiadanego silnika r4 lub r6.

w czesci starszych zegarow do e30 taka kostka byla wpinana w zegary ale z tylu - za obrotomierzem.

a opisana usterka - dla mnie na bank winne akumulatorki. moze brak ich ladowania, a moze jakas przerwa na stykach lub peknieta sciezka. w niektorych zegarach wystepuje zworka dwoch pinow obok akumulatorow sluzaca do podania napiecia ladujacego te aku. moze sie po prostu ta zworka poluzowala.

jak sie zabrac za rozbieranie i gdzie wogole znajduje sie ta bateryjka??jaka to bateryjka??

Opublikowano

zakladam ze kolega juz zegary wyjal z auta. teraz z tylnej niebieskiej pokrywy zegarow wykrecic 10 (chyba) wkretow. delikatnie zdjac pokrywe. zegary - wskazniki zostaja na tej pokrywie. nas interesuje ta przednia czesc z szyba.jeden wkret na srodku zegarow trzyma taki plastikowy uchwyt w miejscu kontrolki check - wykrecic go. jesli masz zegary z ta kostka o ktora wczesniej pytales wkladana z przodu zegarow to najpierw ja wyjmij. teraz delikatnie wysun cala szeroka plytke z aku.

aku dostepne w sklepach elektronicznych. niektore zegary mialy aku 1,2 volta a niektore - bodajze motometer, mialy 3 voltowe. zawsze sa dwie sztuki aku.

Opublikowano
  • Autor

mam wszystko tylko teraz jak dokladnie sprawdzic domowym sposobem czy to napewno aku??

one sa jakos na stale przymocowane tam!

wie ktos moze jaka cena jest tych bateryjek??

aha i jeszcze jedno! do zegarow podlaczony jest jeden przewod niebieski do zielonej wtyczki miedzy biala wtyczka i zolta(od komputera) jest kilka mozliwosci wpiecia tego przewodu! do czego ten przewod sluzy???

pozdrawiam z gory dzieki za pomoc

Opublikowano

Witam

Te bateryjki :P sa umieszczone na plytce.Wszystko pokryte przezroczysta masa.Zanim wylutujesz sprawdz napiecie na nich.Po prostu nakluj je przy biegunach i podlacz voltomierz.Z tego co widze na zdjeciu to masz firmy moto meter.Jezli sa 3V to koszt jednej oryginalnej ok.20 pln

pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

tak! motometer i sa to 3v aku!

ma byc 6v na aku? wtedy beda dobre??

jak rozpoznac zeby nie potrzebnie nei wymieniac!

jak beda dobre to wymienie licznik i po sprawie!

Opublikowano

ma byc 3 V na jednym

Jak ma 3 v to jest ok i nie wymieniaj ich.

Byc moze padla plytka.

pozdrawiam