Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Auto to E38 740iL 1994r. Oryginalnie nie mam ksenonów ale mam założone lampy z homologacją i ksenony są, nie wiem czy przetwornice to oryginał czy zamiennik - nie znam się. Ostatnio pojawił się problem (chyba dotyczy przetwornicy) i coraz częściej się nasila że po włączeniu świateł nie zapala się prawy ksenon. Czasami wystarczy wyłączyć i jeszcze raz włączyć i już świeci chociaż nie zawsze bo i potrafi że kilka razy wyłączam i włączam z efektem zerowym.

Tak jak wyżej, nie wiem jakie przetwornice mam i domyślam się, że to właśnie przetwornica siada i w zw. z tym mam pytanie. Czy ja muszę kupić identyczną przetwornicę ? prodycent, firma, itp. czy może być jakakolwiek oby tylko parametry się zgadzały ? W moim przypadku to 12v 35w.

Opublikowano
Hej, ja mam co prawda u siebie oryginalne ksenony i przetwornice, ale miałem podobny problem - winna okazała się żarówka - poprzedni właściciel władował jakieś tanie chińskie podróby. Najprostszym sposobem sprawdzenia jest zamiana miejscami żarówek prawej z lewą (jeśli lewa dobrze świeci), jeśli wtedy prawa zacznie działać normalnie, to masz odpowiedź - winna jest żarówka, polecam Philipsy ;)

BMW i wszystko jasne :)

Least and most powerful of the '89:

http://imageshack.us/g/11/dsc0001gw.jpg/

Opublikowano
Właśnie wróciłem od auta, przekładałem przetwornice same z prawej na lewą i teraz nie świeci z lewej strony. Raz zapala, raz nie czyli przetwornica do wymiany. Mogę kupić inną ? bo takiej samej znaleźć nie mogę. Ważne pewnie żeby się zgadzało 12V 35W czy się mylę ?
Opublikowano

Czyli rozumiem, że przekładałeś przetwornice, ale żarówki też są w nich zamienione i dalej ta sama przetwornica nie świeci?

Sądzę, że sam rodzaj przetwornicy wielkiej różnicy nie robi, jeśli jest tylko prawidłowo zamontowana, żarówki robią różnice - muszą być tej samej firmy, barwy i w tym samym stopni zużycia, bo inaczej będą świeciły w inny sposób.

BMW i wszystko jasne :)

Least and most powerful of the '89:

http://imageshack.us/g/11/dsc0001gw.jpg/

Opublikowano
Tak, przełożyłem przetwornice i ta co była w prawej lampie jest w lewej i ona raz działa a raz nie. Ewidentna wina przetwornicy. Szukam na allegro ale identycznej nie widze. :mad2: :mrgreen: