Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, nigdzie nie mogę znaleźć opisu co się mogło stać (coś podobnego do mojej sytuacji). Sprawa ma się następująco... Uchylnie szyberdach działał (chociaż oporowo), a chować to się wogóle nie chował no i pewnego słonecznego dnia sobie go uchyliłem i się skurczybyk schować nie chciał, a że nie jestem obcykany w tych sprawach i nie wiedziałem, że można go było zamknąć imbusem to go na siłę od zewnątrz do dołu domknąłem. Efektem tego jest, że siedząc wewnątrz auta mogę sobie że tak to nazwę "podrzucać" do góry szyberdachem - lata sobie luźno. Czy wie ktoś co mogło się stać i ewentualnie co trzeba wymienić, no i jeżeli by się ktoś orientował to prosiłbym o taką orientacyjną cenę. Pozdrawiam

P.S.

Wiem, jestem debilem że go tak zamknąłem, ale już tego nie cofnę i mam nauczkę...

Opublikowano

to P.S mnie rozwaliło :P

co do szyberdachu to pewnie sie uszkodziły te "szynki małe"nie wiem jak sie dokladnie nazywaja ale nie oplaca sie napewno tego naprawiac tylko szukaj innego szyberdachu. jak cos to napisz na PW bo jakies szyberdachy mam w róznych kolorach

Opublikowano
jeżeli podskakuje w przedniej części szyberdachu, to raczej pękły ślizgi. Przerabiałem ten temat u siebie.
X2 M35i
Opublikowano

odsunąć tapicerkę do tyłu

uchylić szyberdach do góry

odkręcić trzy śruby na 16 chyba

potem po śrubce na torxa przy tych ślizgach co trzymają szyber

wyciągnąć do tyłu szyber

ujrzycie szynę a na niej taki 5 cm odcinek,po obu stronach, przykręcony na torxa, po jego odkręceniu można łatwo ślizg wymienić.

oto link http://www.bmw-syndikat.de/bmwsyndikatforum/topic155436_Schiebedach_beim_E36_Coupe_ausbauen_ANLEITUNG_3er_BMW_-_E36.html

prześledźcie zdjęcia tam widać ten ślizg

Jak coś to mam dwa ślizgi na sprzedaż i szyberdachy na części (pw=>) :D

X2 M35i
Opublikowano

Muszę zrobić refresha dotyczącego szyberdachu, ale problem inny :) Szyberdach zaczął sobie śmiesznie chodzić, ale coś tam się ruszył więc go zostawiłem, wysiadam patrzę a tu jest zapadnięty (tzn. jakby chciał się wsunąć) no i w takiej pozycji sobie został i nic nie mogę zrobić, przekaźnik nie działa, nic się nie dzieję i tak jeżdżę od paru dni, ale jak spadnie deszcz to będę miał mały problem wtedy : ) Sprawa wyglądaj następująco

http://oi44.tinypic.com/aep7pe.jpg

http://oi40.tinypic.com/euoif6.jpg

Opublikowano
Próbowałem i nie idzie, tylko nie wiem czy dobrze to robiłem. Wygląda to tak jakby był przyblokowany jakoś... ; /
Opublikowano

Ciężko coś stwierdzić. trzebabył by go rozebrać i zobaczyć co pękło lub zeskoczyło ze swego miejsca.

Jakbyś był z okolic Gorzowa Wlkp. to bym luknął co i jak.

X2 M35i
Opublikowano
Niestety Lubelszczyzna. A czy wiesz może, czy po rozebraniu dałoby się go tak ustawić, żeby był dobrze zamknięty? I muszę do rozebrania zdjąć podsufitkę, czy bawić się tymi śrubami od TORX-a żeby rozkręcić?
Opublikowano

podsufitówkę zdejmować to ostateczność, aby zrzucić cały szyber.

A jak się blachę dachu zdejmie, to dużo żeczy można zdemontować.

On teraz luźny jest? (jak go od spodu popchniesz w górę) czy polkinowało się??

Ewentualnie odkręć trzy śruby 16 i go poruszaj w górę tak z wyczuciem itp.

X2 M35i
Opublikowano
Całe szyny i te prowadnice są połamane. Mam w planach kupno nowego szyberdachu wraz z silniczkiem. Czy ma ktoś na sprzedaż za w miarę normalną cenę z okolic Puław (lubelszczyzna)?
Opublikowano
Przyłączę się do tematu. Jak zdjąć blachę szyberdachu? Zrobiło się ciepło i mogę się wreszcie zabrać z mój bo strasznie hałasuje na dziurach, nie otwiera się tylko uchyla (jak próbuje go otworzyć to chowa się do 1/3 i jakby się o coś opierał...) i może uda mi się wreszcie wydobyć spod podsufitki tapicerkę szyberdachu (o którą się pewnie opiera...) bo mam od wewnątrz gołą blachę a średnio mi się uśmiecha prucie wnętrza :( Jak ktoś z Wrocławia lub okolic przerabiał ten temat prosiłbym o pomoc. Oczywiście nie za darmo:)
Opublikowano
odsunąć tapicerkę do tyłu

uchylić szyberdach do góry

odkręcić trzy śruby na 16 chyba

potem po śrubce na torxa przy tych ślizgach co trzymają szyber

wyciągnąć do tyłu szyber

ujrzycie szynę a na niej taki 5 cm odcinek,po obu stronach, przykręcony na torxa, po jego odkręceniu można łatwo ślizg wymienić.

oto link http://www.bmw-syndikat.de/bmwsyndikatforum/topic155436_Schiebedach_beim_E36_Coupe_ausbauen_ANLEITUNG_3er_BMW_-_E36.html

prześledźcie zdjęcia tam widać ten ślizg

Jak coś to mam dwa ślizgi na sprzedaż i szyberdachy na części (pw=>) :D

gutek071 for you :D

X2 M35i