Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jestem nowy na forum. Interesuje mnie wymiana silnika na wiekszy w moim e39. Obecnie posiadam m52b25 170km (maual). Zastanawiam sie nad wyborem m52b28. Moj problem polega na tym... Chcialbym sie dowiedziec czy osprzęt z mojego 2.5 bedzie pasował do 2.8 oczywiscie po za komputerem bo to wiadome ze trzeba go zmienic. Generalnie czy skrzynia, wał sprzęgło most kolektory itp itd bedą pasowac poniewaz milo by bylo zakupic samo serduczko 2.8 bez osprzętu który jest kosztowny. Bardzo proszę o pomoc
Opublikowano
Akurat komputer mozesz zostawic... Posprawdzaj sobie nr czesci na realoem i wtedy bedziesz mial odpowiedz. Tyle ze jak masz sprawny silnik, to wymiana na inny to moze byc nie najlepszy pomysl. Czesto silniki sa zakatowane i taki zakup "w ciemno" to gwarantowane problemy. Przyrost mocy po tej zmianie nie bedzie oszalamiajacy- tylko 20km. To juz wolalbym zmienic kolektor na m50, wywalic katy i nic wiecej nie ruszac. Jak brakuje Ci mocy to najlepsza jest zmiana samokchodu, tyle ze nie na 528 ale na 540.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To się nie kalkuluje, nawet gdybyś znalazł dobry silnik, taki który będzie sprawny i nie wytłuczony, to będzie kosztował sporo, do tego opłacić kogoś kto to zeswapuje (chyba że sam robisz), dochodzi masa drobiazgów, czyli koszty idą w górę.

Dla 20KM nawet bym się nie podejmował tego.

Z 520 na 528 już prędzej.

Najlepiej to zrób jak kolega wyżej radzi.