Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Bmw 118 d rok 2006 zaraz stuknie 100 tyś przebiegu.

Ponoć przy 100tyś przebiegu trzeba wymieniać jakieś części - usłyszałem tylko o rozrządzie, że powinno się wymienić. Czy jest coś jeszcze na co trzeba zwrócić uwagę? Moj samochód był używany głównie przez siostre (7lat) w mieście więc - jak to kobitki - sprzęgło do wymiany bo łożysko daje. Samochód nie był ciśnięty, jazda z dzieciakami na małych trasach więc w wymiane dwumasu razem ze sprzęgłem nie będę się bawił przy takim przebiegu. Filtry były wymieniane co 12 miesięcy. Czy prócz tego rozrządu o czymś jeszcze powinienem wiedzieć co powinno sie przy takim przebiegu wymieniać?

Opublikowano
ja nie mam pojęcia co powinno sie wymienić stąd to pytanie. Gdzieś usłyszałem że jak 100tys sie przejedzie to trzeba wymienic to to i tamto. No własnie - tylko co
Opublikowano

Poszukaj w postach na temat serwisowania auta co zmieniać i co ile (było, nawet ja kiedyś coś się dopytywałem o to).

Przy 100k na pewno bym zmienił odmę jeśli tego nie robiłeś do tej pory (ja zrobiłem przy 115k, nie była wymieniana od nowości).

Jak się nic nie psuje to nic nie zmieniaj poza normalnym serwisowaniem. Jak Ci łańcuch nie hałasuje to go też nie ruszaj.

Z rzeczy, które mogą za jakiś czas się odzywać to właśnie dwumas, sprzęgło, koło pasowe, turbina... ale to wszystko zależy jak było użytkowane auto itd. Nie ma reguły. Autko może kolejne 100k przejechać bez problemów.

.