Skocz do zawartości

[E46] 320ci M52TU, brak mocy, diagnostyka problemu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie!

O ile w temacie klekotów mam już spore doświadczenie, tak diagnostyka benzyniaków spędza mi sen z powiek. Znajomy zakupił 320ci po przejściach, lekki dzwon z przodu. Nie potrafił ktoś kręcić licznika to włożył od kombi (VIN w liczniku stary). Vanos od ssącego wypięty (dlaczego?). Generalnie samochód trochę u dziadowany, ale ujdzie. Największym mankamentem jest brak mocy. Teoretycznie samochód jakoś się tam zbiera, o elastyczności dolnego zakresu obrotów nie ma co mówić, bo mocy zupełnie nie ma do 5 tys obrt. Na początku wywalał tylko błąd 21 - "Avtivate VANOS-Solenoid Valve intake". Wpiąłem Vanosa, INPA - brak błędów. Pomiar mocy, bez zmian - brak dolnych obrotów, czas do setki PONAD 13s!

Diagnostyka DISem - po wpięciu Vanosa:

(123) 7B Activation map cooling

(008) 08 Signal mass air flow sensor

Pierwszy błąd dotyczy grzałki termostatu, więc jest raczej nie istotny do osiągów, tak błąd przepływki nieco martwi. Wyczyściłem kostkę przepływki i w ciągu kilkunastu kilometrów błąd nie powrócił, jednak samochód dalej chodzi bardzo słabo. Nie wiem jak w M52TU, ale w M52 na pojedyńczym Vanosie wypięcie, awaria przepływki właściwie nie zmieniała właściwości jezdnych samochodu. Jak to jest w M52TU? Ma ona aż taki wpływ na prace silnika?

Proszę o rady, od czego zacząć, gdzie szukać problemów spadku mocy. Czy aktualizacja oprogramowania silnika przez DIS coś pomaga?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
"Zresetuj" komputer, jak jeździł z wypiętym czujnikiem i błędem przepływki to się pewnie musi na nowo zaadaptować. Co będzie dalej zobaczysz.
Opublikowano

Kasowałem błędy komputera, skasowałem też adaptacje przepływki w INPie, bez zmian.

Czy w sterownikach benzyniaków przewiduje się aktualizacje oprogramowania, tak jak np przy silnika M47/M57? Są jakieś tablice?