Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 lata temu nabijałem klimatyzację. Od tamtego czasu używałem jej sporadycznie ze wzgledu na małe dziecko, właczałem raz na dwa tygodnie i to tylko latem, zimą sporadycznie aby ją przesmarować. I teraz okazało się że klimatyzacja prawie nie chłodzi. Dodam że mam 100% szczelny układ gdyż był sprawdzany. Teraz pytanie czy czynnik może sam z siebie "uciec" z układu po dłuższym czasie ? odparowac czy coś ? czy na jego zuzycie ma wpływ tylko to gdy się jej używa czy z czasem po prostu sie kończy ? pytanie drugie, czy właczanie klimatyzacji przy małej ilości czynnika może ją w jakikolwiek sposób uszkodzić ? (sprężarka itd) czy nie ma to wpływu po prostu będzie gorzeh chłodzić ?
Opublikowano
Może być malutka nieszczelność i uciekać dlatego słabo chłodzi. Jak będziesz miałza mało czynnika to sprężarka się nie uruchomi i się nie zatrze. Sprawdź czy w trasie przy prędkości pozamiejskiej chłodzi ok. BO może wentylator nie działa
Opublikowano
wentylator działa. szczelność byla sprawdzana w serwisie BMW bo mam tam znajomego i zrobił mi to troche "poza serwisem" :)
Opublikowano

No to jak serwis BMW sprawdzał, to nic dziwnego że nie działa ;)

Przyczyn słabego chłodzenia może być kilka:

- za mało czynnika - po prostu jedź do warsztatu, który zajmuje się klimą, spuszczą czynnik, zmierzą ile go jest i porównają z tym ile ma być i napełnią, wcześniej przeprowadzając próbę szczelności

- wariujące czujniki temperatury - rozumiem, ze temp zewn. wyświetlana jest ok; warto panel klimy otworzyć i przeczyścić,

- stara, uszkodzona chłodnica klimy - szczelna, ale radiatory mogą być połamane/ powykrzywiane itp; miałem tak kiedyś w 7-letnim Yarisie - czynnik był, szczelność była, a słabo chłodziło, w mieście w korku nie można się było doczekać aż klima schłodzi auto, na trasie było nieco lepiej. Sprawdź czy w trasie na wyższych obrotach i przy wyższych prędkościach (>80kmh) lepiej chłodzi - jak tak, to w chłodnicy masz problem lub

- wentylator klimy - może chodzi, ale np. tylko na wolnych obrotach

- rozumiem, że wentylację masz drożną, filtry wymienione itp.

Czynnik zawsze się trochę "ulatnia", choć w 2 lata nie powinno ubyć moim zdaniem więcej niż 10-40%, a wówczas klima by chłodziła praktycznie normalnie, lub spadek wydajności byłby słabo zauważalny.

Nie ma się co bać używać klimy przy dziecku. Ryzyko przeziębienia jest jak często wsiadasz i wysiadasz, a po wejściu chłodzisz na maxa. Jak jedziesz dalej, to nie ma problemu, tylko auto trzeba wywietrzyć i wychłodzić przed wejściem, a potem w trasie utrzymywać nie za niską temperaturę, parę minut przed wysiadaniem podnieść temp.

Ja w mieście zawsze jak mam włączoną klimę, to uchylam też szyberdach -wtedy wilgotność powietrza jest OK. W trasie co ok 30min otwieram szyberdach lub okno - wtedy nie ma ryzyka przeziębień itp.

• 1 rok później...