Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

przywitam się tutaj, ja wielu z Was już znam ponieważ czytam to forum odkąd jeżdże BMW (jakieś 7lat). Moje E36 było prawie bezawaryjne, także nie musiałem prosić o pomoc.

Kupiłem niedawno E46 320d automat 2002r. Przebieg około 250tyś(tak mniej więcej wynika z książki serwisowej).

Mam problem ze skrzynią, na zimnym silniku przy prędkości około 50km/h i 70km/h, przy jednostajnej jeździe (trzymam pedał gazu w tej samej pozycji), obroty falują, tak jakby samochód nie wiedział czy ma jechać na niższym czy wyższym biegu. To mój pierwszy automat, także proszę o radę. Jak silnik się trochę zagrzeje, problem znika.

Opublikowano
Pod samochodem jest sucho. Ale jutro odstawię auto na noc na kanał do mechanika, zobaczymy czy nie ma wycieków. Być może po tylu latach, trochę oleju ubyło w skrzyni. Wtedy wystarczy chyba tylko uzupełnić braki?
Opublikowano

Pod skrzynią jest osłona więc przy małym wycieku nie będzie plamy.

W dylemacie dolać czy wymienić Ci nie pomogę. Na forum jest sporo tematów na ten temat. Generalnie BMW przewiduje, że olej w skrzyni GM jest na cały okres eksploatacji auta ale wielu ludzi, w tym ja, wymieniło olej. W niektórych skrzyniach pierwsza wymiana oleju po sporym przebiegu kończy się remontem. Nie wiem jak ma się to do skrzyni GM.