Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, na wstępie chciałbym powitać wszystkich forumowiczów.

Od dwóch dni mam mały problem, po przejechaniu kilku do kilkunastu kilometrów wyskakuje mi ostrzeżenie (w niemieckiej instrukcji znaczek Dieselpartikelfilter gestorer czy coś takiego) natomiast w polskiej instrukcji nie ma tego znaczka. Domyślam się, że jest coś nie tak z DPF tylko co? Po zatrzymaniu i zgaszeniu silnika znaczek zanika i odpala się ponownie po kilku kilometrach.

Co najlepiej w tej sytuacji zrobić?

Opublikowano
Przebieg 152kkm (w serwisie na początku stycznia stwierdzili, że oryginalny). Dziennie średnio kilkanaście, ale przez ostatnie kilka dni to po 100 mniej więcej, a błąd tak jak pisałem wyskoczył ze 3 dni temu. Może to głupie pytanie ale co to Dis?
Opublikowano
Mam ten sam problem w E87 118d 2008 przy przebiegu 72 tys. Od listopada robiłem jedynie krótkie odcinki. Czy wiecie jak tą usterkę zlikwidować? Dziś zrobiłem 50 km przy 3500 obrotów nie pomogło.
  • Zarejestrowani
Opublikowano
Po pierwsze, sprawdźcie czy nie macie uwalonych termostatów (czyli czy temperatura silnika dochodzi do 90*C) - jak to zrobić jest opisane na forum. Jeśli nie dochodzi temperatura do 90*C to będzie problem z wypalaniem DPFa. Wtedy trzeba zacząć od wymiany termostatów (też wszystko jest dobrze opisane w innych wątkach). Jeśli temp. dochodzi do 90*C to teoretycznie DPF powinien sam się wypalić przy dłuższej jeździe ze stałą prędkością. Wtedy trzeba się przejechać z 50km autostradą. Jak to też nie pomoże no to... albo tak jak Damian pisze - wymusić komputerem, albo szukać serwisu.