Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem nowym użytkownikiem forum i witam wszystkich.

Być może durna nazwa tematu, ale już wyjaśniam. :mad2:

Mam e39 2.0. Generalnie samochód użytkuje od 1,5 roku i zauważyłem pewną rzecz. W lecie, w ciepłe dni, przy jezdzie na niskich biegach samochód tak jakby sie przegrzewał. W zasadzie po 30 minutach jazdy po mieście w gorący dzień zaczyna włączać się pod maską jakaś głośna dmuchawa, tylko w momentach przyspieszania. Przykładowo wrzucam 2-gi bieg, i dosłownie po sekundzie tak jakby odgłos rosnących obrotów się dublował i znika po paru sekundach. Czy to jest jakieś chłodzenie? Dodam, że temperatura silnika jest zawsze w normie, a obroty nie falują ani trochę. Mogę włączyć samochód i od samego początku wszystko równo pracuje. Nie są to obroty napewno, tylko coś co się włącza podczas wciskania gazu. Być może to normalne, ale nie znam się stąd moje pytanie.

Pozdro

viewtopic.php?f=72&t=117890

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To wentylator silnika, jest na sprzęgle wiskotycznym, spina się z silnikiem dopiero jak się zagrzeje, jak nie ma potrzeby to chodzi luźno.

Jak się zepnie, to będzie tak huczał, to akurat normalne.

Opublikowano
Sprawdź temperaturę w ukrytych funkcjach OBC.

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa

Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dla czego

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Cięcie plazmowe oraz usługi tokarskie http://ttcs.pll/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Coś lekko ponad 90, ale jak robi więcej niż 100, to trzeba posprawdzać układ chłodzenia, BMW nie lubią przegrzewania :wink:
Opublikowano

Są temp już powyżej 20st+korki, więc wentylator ma prawo się załączyć i nie ma w tym nic dziwnego. Gorzej jak by w chłodne dni chodził i sama chłodnica nie nadążała by oddawać ciepło.

Ale dobrze robisz. Sprawdź jaką temp masz jadąc po mieście. Jak osiągniesz 90st to jakiś czas jeszcze niech autko sobie pojeździ i zobacz czy przekraczasz 100st. U mnie przekroczy niewiele ponad 100st ale w upałach ponad 30st w korkach+klima. Ale to dalej normalna temp dla tego silnika :cool2:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.