Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pytanie jakie opony poiwninienem zaøozyc na te felgi alufelgi styl81 8j/17r ??? mam w domu 17 opony rozmiar 205/50 beda dobre czay za male????
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie będą, nie dość że wąskie, to jeszcze niskie.

Proponuję 235/45, albo 245/40, 245/45.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Proszę bardzo, zalecenie producenta:

http://images45.fotosik.pl/222/3b754d9e5b70e624med.jpg

Jak widzisz, wyraźnie jest napisane co powinieneś wsadzić na felgę 17".

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Niektórzy mówią że na 235 tłucze, ale ja takie mam i jest okej.

Możesz wsadzić szersze, ale węższych się nie zaleca, chociaż warunkowo 225/50 może być, byle nie mniej.

Wiesz że jeśli kombinujesz z szerokością opony, to przy tym samym profilu wysokość będzie inna?

Wysokość opony, to procent jej szerokości, a dobrze by było żeby nie było dużej różnicy pomiędzy kołami, bo może ci wariować ABS/ASC.

Osobiście wsadził bym to samo przód-tył, jakieś dobre 235/45, albo te 225/50

Bierz pod uwagę, że rozmiary nietypowe mogą być sporo droższe nawet od szerszych i wyższych opon.

Opublikowano
no wlasnie zauwazyłem ze ceny tych opon sa duze wieksze a niechcialbym kupowac uzywek ... chyba kupie te 235 4 szt tak jak zalecaja dzieki za pomoc
Opublikowano
Ja mam na takich felgach założone opony 245/45, mogę z czystym sumieniem polecić, nic nigdzie nie obciera i dziury jakoś można w miarę normalnie pokonywać
"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson